Babiš a lidovci: Koalice si musí ujasnit, jak dál

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Glos Hynek/Euro

Ministr financí a předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš označil za skandální, že Sněmovna dnes neschválila vládní novelu zákona o pojišťovnictví. K přijetí předlohy chyběly tři hlasy. Nepodpořili ji sociální demokraté, ani část lidovců. Podle Babiše i podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiřího Miholy si nyní musí koalice situaci ujasnit.

„Jenom vám chci říct, že to považuji za skandální, že Sněmovna neodhlasovala tento zákon,“ prohlásil Babiš na závěr dnešní schůze Sněmovny.

Podle něj za to hrozí Česku pokuta od Evropské komise, protože ČR bude zřejmě jedinou zemí unie, která nesplní pravidla nové evropské směrnice. Novela je měla zavést, dnešním dnem ale její legislativní pouť skončila. Vláda ji zřejmě bude muset předložit znovu.

Musíme se i v rámci našeho hnutí poradit, jak fungovat dál.

„My si musíme vyříkat v koalici skutečně, jak můžeme fungovat ve Sněmovně. Protože tento příklad ukazuje, že to nefunguje a je to nepříjemná situace a musíme i v rámci našeho hnutí se poradit, jak můžeme fungovat dál,“ řekl poté Babiš.

„Musíme si přiznat, že jsme něco dohodli a dohody nebyly naplněny. A musíme zákon předložit znovu a dodržovat to, na čem se dohodneme,“ řekl předseda klubu ČSSD Roman Sklenák. O další fungování koalice se ale nebojí. Vládní trojka už prý společně prosadila desítky zákonů a dnes šlo o výjimku. „Pokud se u jednoho zákona stane, že nejsou postupy dokonale sladěny, tak není možné konstatovat, že nefunguje koalice,“ míní Sklenák.

Rozhodně to není na mávnutí rukou

Předseda klubu lidovců Mihola byl překvapený, že neshody ohledně pozměňovacích návrhů se nepodařilo urovnat. „Kdybych byl předkladatel, tak bych komunikoval jinak a velmi pečlivě bych si hlídal, aby tato situace nenastala,“ řekl. Nejednotné hlasování vládních poslanců si podle něj musí koaliční partneři vyříkat. „Na lehkou váhu bych to nebral, rozhodně to není na mávnutí rukou, prohlásil.

Nebyly uspokojeny soukromé zájmy

Nesoulad vládní koalice podrobil ostré kritice místopředseda opoziční TOP 09 Miloslav Kalousek. Koaliční poslanci podle něj zákon neschválili, protože jeho smysl se rozmělnil v pozměňovacích návrzích. Ty dle jeho slov vycházely ze soukromých zájmů Babiše a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Vládní návrh nebyl schválen jenom proto, že v rámci schvalovacícho procesu nebyly uspokojeny soukromé zájmy rodiny Babišovy a rodiny Sobotkovy,“ prohlásil Kalousek.