Babiš navrhl Zemanovi Petříčka na post ministra zahraničí

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO) již oficiálně navrhl prezidentu Miloši Zemanovi na post ministra zahraničních věcí kandidáta koaliční ČSSD Tomáše Petříčka. Premiér předpokládá, že prezident Petříčka do funkce jmenuje. Babiš to řekl České televizi. Sociální demokracie původně navrhla na šéfa diplomacie svého europoslance Miroslava Pocheho. Prezident tuto nominaci odmítl. Představitelé ČSSD poté několikrát zopakovali, že na nominaci trvají.

"Myslím si, že je potřebné, abychom to měli za sebou a aby ta vláda byla kompletní," řekl Babiš ČT. Premiér se s Petříčkem sejde v úterý, poté se Babišsetká i s prezidentem.

Prezident řekl ve středu, že Petříček má slušné kvalifikační předpoklady pro tuto funkci; mohou být důležitější než jeho vazba na Pocheho. Zeman také uvedl, že o tom, zda Petříčka ministrem skutečně jmenuje, se rozhodne po schůzce s ním. Petříček byl v minulosti asistentem Pocheho v Evropském parlamentu, od srpna je politickým náměstkem ministra zahraničí. Ministerstvo dočasně vede předseda ČSSD a minstr vnitra Jan Hamáček.