Babiš: Ve velkých městech chceme mluvit do sestavování koalic

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš uvedl, že v případě volebního úspěchu má předsednictvo hnutí zájem mluvit do sestavování koalic ve velkých a okresních městech, v pátek se na tom prý shodl výbor strany. Babiš to sdělil po svém příjezdu do pražské volební centrály hnutí na Chodovci.

„My to chceme vědět, protože nám záleží na tom, aby hnutí dělalo takové koalice, které ho nepoškodí v očích občanů. Máme domluvený systém komunikace,“ uvedl Babiš. Zapojit se chce i do vyjednávání koalice na pražské radnici. „Ano, určitě, s paní Krnáčovou jsme o tom mluvili,“ dodal.

Babiš do volebního štábu přijel v sobotu v podvečer sám svou limuzínou a ve velmi dobré náladě. „Nervózní nejsem,“ smál se Babiš. Jako úspěch by vnímal, kdyby hnutí v senátorských volbách získalo v druhém kole z 26 postavených kandidátek 13 křesel.

Podporu vládním kolegům Babiš nepotvrdil

Zda by ale ANO podporovalo v případě, že by křesla nezískalo, kandidáta vládní koalice, Babiš odpovědět nechtěl. Také si neodpustil rýpnutí do Karla Schwarzenberga. „Byl bych rád, kdyby konečně přestal lhát o našem hnutí. Neustále opakuje, že jsme do voleb dali velké peníze, a to je lež,“ zmínil Babiš.

Do voleb podle Babiše hnutí investovalo údajně 22 milionů korun. „Naši kandidáti do Senátu paradoxně nevyčerpali ani kvótu 400 tisíc korun,“ zdůraznil Babiš. Dodal, že hnutí je transparentně financované pravicovými podnikateli. „Bylo by také dobré, aby Karel Schwarzenberg neříkal, že jsme strana vůdcovského typu. Měl by si vzpomenout, jak vznikla TOP 09,“ uvedl.