Babišův úřad slíbil podnikatelům dvě zlepšení. Neodstartovalo ani jedno

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Finanční úřady měly letos ukázat daňovým poplatníkům vlídnější tvář. Možnost platby daní kartou na vybraných úřadech však nakonec neodstartovala. Ministerstvo nesplnilo ani slib zavést „platební tlačítko“ do internetových daňových přiznání.

Měl to být signál pro podnikatele, že se na finančních úřadech setkají se vstřícnějším přístupem. Dvě pozitivní změny, které měly firmám a živnostníkům usnadnit placení daní, však nakonec skončily u ledu.

První z nich měla umožnit podnikatelům platit na finančních úřadech kartou. Stát tak chtěl alespoň trochu dohnat velké zpoždění, které v bezhotovostních platbách nabral za soukromým sektorem. A umožnit podnikatelům platit tak, jak jsou zvyklí.

Testování se nekonalo

V letošním roce se mělo placení kartou testovat na třech finančních úřadech. Ani k tomu však nakonec nedošlo. „Po provedení detailní analýzy projektu placení kartou na finančních úřadech došla Finanční správa ještě před spuštěním zkušebního provozu k závěru, že není možné cíle projektu zcela naplnit. Proto projekt nebyl realizován,“ potvrzuje Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Změna podle ní neodstartovala především z finančních důvodů. „Bylo by to drahé a jako alternativa stávajících bezhotovostních plateb značně diskutabilní,“ doplňuje Petra Petlachová. Platební terminály na finančních úřadech by podle ní sloužily jen malému počtu podnikatelů.

„V loňském roce bylo bezhotovostně hrazeno 99,26 procenta všech příchozích plateb,“ konstatuje Petra Petlachová. Dalších 0,14 procenta připadalo na platby složenkami a hotovostně se na finančních úřadech platilo jen 0,6 procenta plateb. Zavedení platby kartou loni podnikatelům slíbila náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Po půlročním testování a jeho vyhodnocení měla být tato možnost zavedena na nejvytíženějších finančních úřadech.

Platební tlačítko nepřibylo

Druhou změnou, kterou ministerstvo financí avizovalo, bylo zavedení platby elektronického daňového přiznání kartou on-line. Ta se měla uskutečňovat přes platební bránu podobně, jako se platí třeba v internetových obchodech. V aplikaci pro elektronická daňová přiznání se tak letos mělo objevit nové, „platební tlačítko“.

Ovšem ani tohoto zlepšení se podnikatelé nakonec nedočkali. „Platební tlačítko nebylo realizováno,“ konstatovala Petra Petlachová. Jestli bude zavedeno v příštím roce, nebo se v elektronickém daňovém přiznání neobjeví vůbec, neupřesnila.

Celý článek si můžete přečíst na webu BusinessInfo.cz