Bárta popřel, že by se dohodl s Kalouskem na sazbě DPH, a pak ustoupil

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Exministr dopravy a předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta popřel, že se s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) dohodl na podobě jednotné devatenáctiprocentní DPH s výjimkou pro knihy a léky, a pak od dohody ustoupil. Uvedl to ve svém vyjádření, jímž se ohrazuje proti dnešní informaci deníku Dnes. Ten napsal, že svým ustoupením od dohody Bárta Kalouska rozzuřil. Bezprostředně poté pak prý Kalousek zfackoval před sněmovnou člověka, který ho urážel.

Podle Dnes se Bárta s Kalouskem 20. září dohodli, že VV kývnou na jednotnou devatenáctiprocentní DPH s výjimkou pro knihy a léky výměnou za to, že do rozpočtu ministerstva dopravy bude přidáno sedm miliard korun. O den později ale prý Bárta od dohody ustoupil. Kalousek pak podle listu ze schůzky naštvaně odešel a před sněmovnou zpohlavkoval mladíka.

„S Kalouskem jsem v úterý (20. září) o DPH nejednal, natož abych udělal dohodu. Naopak ani tato dohoda možná nebyla, protože již v úterý ráno předsednictvo strany zavázalo naše ministry k tomu, že nesmí zvednout ruku za více miliard pro dopravu, pokud by mělo dojít k zvednutí DPH,“ uvedl Bárta.

Vládní koalice se před časem kompromisně dohodla, že v ČR budou v roce 2012 platit dvě sazby DPH ve výši 14 a 20 procent. O rok později se sazby sjednotí na 17,5 procenta. Už o prázdninách, kdy vláda o změnách DPH diskutovala, prosazovali zástupci ODS a TOP 09 rychlejší sjednocení sazeb a hovořili o DPH ve výši 19 procent. Výjimku plánovali pro knihy, noviny a léky. Věci veřejné s tím ale nesouhlasily.

„Ve VV udělám vše pro to, aby tento návrh nikdy neprošel. I ta výjimka je hloupá, proč zrovna sleva na léky, když ty nejdůležitější jsou hrazeny na recept, a proč zrovna knihy? Proč ne výjimku raději třeba na cenu tepla a datové služby pro internet? Jsou knihy pro vzdělání národa důležitější než internet nebo třeba vstupenky do muzeí?“ uvedl dnes Bárta.