Bárta se Škárkou uspěli s odvoláním: intriky v politice nejsou trestné

Poslanci Vít Bárta a Jaroslav Škárka s největší pravděpodobností uniknou trestu za obálkovou aféru. Odvolací soud zrušil jejich tresty. Případ vrátil k novému projednání. Podle soudu se trestný čin nestal nebo se ho nepodařilo prokázat. (fotokoláž E15)

Poslanci Vít Bárta a Jaroslav Škárka s největší pravděpodobností uniknou trestu za obálkovou aféru. Odvolací soud zrušil jejich tresty. Případ vrátil k novému projednání. Podle soudu se trestný čin nestal nebo se ho nepodařilo prokázat. (fotokoláž E15) Zdroj: E15

Všechno je jinak. Poslanci Vít Bárta a Jaroslav Škárka mohou uniknout trestu za údajné podplácení. Odvolací soud totiž zrušil jejich tresty, které jim v dubnu udělil soudce Jan Šott. Informaci přinesl server iHned.cz. Bárta vzápětí oznámil, že chce zpět do čela Věcí veřejných.

Šott v dubnu přišel s téměř revolučním zdůvodněním, že i půjčka může být formou úplatku. Neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta tak byl uznán vinným z podplácení a dostal podmíněný trest na 18 měsíců. Jeho někdejší kolega, dnes nezařazený poslanec Jaroslav Škárka, byl uznán vinným z podvodu a odsouzen k nepodmíněnému trestu vězení na tři roky.

Nyní je ale vše jinak. Soudkyně pražského městského soudu Jarmila Löffelmannová Šottovu argumenatci odmítla a soud s Bártou a Škárkou se musí opakovat. A téměř stoprocentně už jen jako formalita: soudce Jan Šott, který dal Bártovi podmínku za úplatky a Škárkovi tři roky natvrdo za podvod, bude muset oba poslance osvobodit, uvedl iHned.cz.

Podle nového rozsudku není žádný důkaz, že nešlo o půjčky, jak se Bárta hájil. Neuvěřil Škárkovi a Kristýně Kočí, že jim Bárta dal úplatky 500 tisíc a 170 tisíc korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy. Naopak souhlasí s tím, že šlo o bezúročné půjčky.

Odvolací soudkyně Löffelmannová připomíná, že podmínkou úplatku je podle zákona „obstarání věci veřejného zájmu.“ Jenže jediným faktem prý je, že poslanci obálky dostali - Kočí v restauraci, Škárka u Bárty v bytě. „Jakákoli souvislost s obecným zájmem není v této části skutkového děje zjištěna, tedy nelze ani z ničeho dovodit, že by šlo o úplatky, ať už bezúročnou půjčkou nebo nevratným majetkovým prospěchem. Za této situace nelze jinak než uzavřít, že jednání obžalovaného Bárty nenaplňuje znaky žalovaného ani jiného trestného činu,“ cituje rozhodnutí soudkyně iHned.

Podle Löffelmannové navíc příběh, jak ho vylíčil soudce Šott, nedává smysl. Vztahy trojúhelníku Bárta-Škárka-Kočí byly už dlouho vyhrocené - poslanci svému šéfovi hrozili, že nebudou loajální. Jenže proč by je v takové situaci Bárta uplácel?, ptá se soudkyně. „Za této situace nelze jinak než uzavřít, že jednání obžalovaného Bárty nenaplňuje znaky žalovaného ani jiného trestného činu,“ uzavřela soudkyně.

Bárta: Chci zpět do čela VV

Bárta pak po zveřejnění rozsudku oznámil, že se bude ucházet o křeslo předsedy Věcí veřejných. Vyhoví tak řadě nominací, které podle svých slov obdržel od regionálních organizací strany.

Podle exministra dopravy byly Kočí a Škárka „loutky“, které ho měly diskreditovat ve snaze očistit ministerstvo od stavební lobby, která předražuje nejen dálnice. „Proto jsem se na základě tohoto rozsudku a jeho komentáře rozhodl vyhovět řadě nominací, které jsem dostal od klubů z VV,“ řekl Bárta.

Na šéfa strany bude kandidovat se snahou zlevnit potraviny a výstavbu dálnic. Bárta tak spojí dvě oblasti, kterým se při svém politickém angažmá věnuje či věnoval.

Dosavadní předseda malé sněmovní strany Radek John na konci října oznámil, že už stranu vést nechce. Bývalý ministr vnitra začal pracovat ve vydavatelství mediálního magnáta Jaromíra Soukupa. Bárta je významným sponzorem strany a bývá označován za hlavní mozek VV.