Kauza údajných úplatků ve VV odstartovala loni v dubnu

Kristýna Kočí

Kristýna Kočí Zdroj: ctk

Přehled hlavních událostí týkajících se případu údajné korupce, z níž byl obžalován předseda poslanců Věcí veřejných (VV) Vít Bárta a nezařazený poslanec Jaroslav Škárka:

29. března 2011 - Podle pozdějšího tvrzení poslanců VV Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky jim neformální lídr strany a tehdejší ministr dopravy Vít Bárta předal úplatek za loajalitu. Kočí měla dostat půl milionu, Škárka 170.000 korun.

4. dubna 2011 - Případ se dostal na veřejnost. Týdeník Respekt napsal, že má tajně pořízenou nahrávku, na níž poslanec a místopředseda VV Jaroslav Škárka mluví o tom, že dostává od lidí kolem Bárty peníze za loajalitu ke straně a za mlčení o jejím financování. Když Respekt informaci zveřejnil, Škárka svá slova nejprve označil za mystifikaci. Později to odvolal s tím, že v předchozích měsících a týdnech dostával za loajalitu a mlčení o stranických sponzorech desetitisíce korun.

5. dubna 2011 - Škárka na policii oznámil převzetí peněz od Bárty. Škárka jednu z bankovek rozměnil, kvůli čemuž posléze čelil podezření, že si chtěl peníze nechat a použít je pro svou potřebu.

- Mimořádně svolaná rada VV Škárku vyloučila ze strany i poslaneckého klubu.

6. dubna 2011 - Škárka předal státnímu zastupitelství obálku s penězi, které měl dostat od Bárty. Na úřad rovněž přinesl dokumenty o zákulisí VV.

- Bárta připustil, že peníze Škárkovi dal, ale byla to prý půjčka, o kterou ho Škárka žádal kvůli svým finančním problémům.

7. dubna 2011

- Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí oznámila, že i ona dostala od Bárty úplatek. Obálku s půl milionem korun podle svých slov dala ihned do advokátní úschovy a sepsala prohlášení, že o peníze nemá zájem.

- Kočí byla vyloučena ze sněmovní frakce VV i ze strany.

- Server iDnes.cz zveřejnil informace z dokumentu, podle něhož Bárta jako majitel bezpečnostní agentury ABL vstoupil do politiky s cílem získat ekonomickou moc.

8. dubna 2011 - Bárta rezignoval na funkci ministra dopravy. Svůj krok zdůvodnil tím, že nechce zatěžovat akceschopnost vlády a poškozovat VV.

11. dubna 2011 - Policie zahájila trestní řízení ve věci údajných úplatků.

21. dubna 2011 - Prezident přijal Bártovu demisi na funkci ministra dopravy. Novým ministrem se posléze stal Radek Šmerda, jehož počátkem července nahradil Pavel Dobeš (VV).

24. června 2011 - Protikorupční policie požádala sněmovnu o vydání Bárty a Škárky k trestnímu stíhání.

12. července 2011 - Poslanci VV zvolili Bártu předsedou poslaneckého klubu strany.

30. srpna 2011 - Sněmovna Bártu a Škárku vydala k trestnímu stíhání, jak jí to předtím jednomyslně doporučil mandátový a imunitní výbor. Pro vydání bylo 177 poslanců, tři proti.

6. září 2011 - Protikorupční policie obvinila Bártu z podplácení a Škárku z přijetí úplatku.

26. ledna 2012 - Státní zastupitelství obžalobu předalo soudu.

5. března 2012 - Před Obvodním soudem pro Prahu 5 bylo pod vedením předsedy soudního senátu Jana Schotta zahájeno hlavní líčení

13. dubna 2012 - Soud udělil Bártovi trest v délce 18 měsíců s třicetiměsíčním odkladem za to, že bezúročnými půjčkami uplácel své bývalé stranické kolegy. Škárkovi soud vyměřil nepodmíněný tříletý trest za to, že z Bárty vylákal peníze, aby jej zdiskreditoval. Rozhodnutí je nepravomocné.