Bartoš: Vláda by měla řešit důležitější věci, než upevňování vlivu hnutí ANO

Ivan Bartoš

Ivan Bartoš Zdroj: Anna Vacková, E15

Ministerstvo vnitra
2
Fotogalerie

Kabinet v demisi schválil změny služebního zákona. Hlavně náměstci by měli být napříště snáze odvolatelní. Kromě opozičních stran kritizují vládu i protikorupční organizace.

 

Více otevřít státní správu odborníkům a naopak usnadnit odvolávání náměstků a dalších vedoucích zaměstnanců podle toho, jak pracují. To má být podle vlády Andreje Babiše v demisi cíl novely zákona o státní službě, který nyní posoudí Poslanecké sněmovna. Kabinet také odsouhlasil další personální změny na Úřadu vlády nebo Generálním finančním ředitelství. Opozice hovoří o čistkách, předlohu kritizuje i spolek Rekonstrukce státu.

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny se zjednoduší výběrová řízení a zpřísní služební hodnocení. „Místo tříkolových tendrů, budou dvoukolové. V obou se počítá se zapojením lidí z praxe, pokud mají zkušeností z řídících funkcí,“ řekl s tím, že u zájemců o posty náměstků by měla být čtyřletá.

U všech státních zaměstnanců, s nimiž nejsou jejich nadřízení spokojeni, novela předpokládá možnost opakovaných hodnocení po čtyřiceti pracovních dnech. „Platit by měla standardní školní stupnice. Aby mohl být úředník odvolán, musel by dostat čtyřku nebo pětku,“ upřesnil Mlsna.

Předlohu kritizuje opozice, podle níž se chce Babiš zbavit nepohodlných osob. „Je zapotřebí řešit celou řadu důležitějších věcí, než je upevňování vlivu hnutí ANO ve státní správě,“ míní lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Jeden z autorů zákona o státní službě, expremiér Vladimír Špidla (ČSSD) připomněl, že menšinová vláda bez důvěry dolní komory by se podobných kroků měla zdržet. „Vláda je jen exekutivní orgán a je parlamentu podřízen. Není to zdravé otužování,“ uvedl.

Ministři rovněž odhlasovali zrušení dvou desítek míst na Úřadu vládu a vznik 13 nových na ministerstvech. Nejvíce se systemizace dotkne Generálního finančního ředitelství. Kabinet zřídí novou sekci jeho šéfa a a vytvoří nový odbor bezpečnosti GDPR, tedy ochrany osobních údajů. „Ani jeden z těchto kroků nijak neodůvodňuje. Přitom jiné úřady si vystačí s vytvořením pozice jednoho pověřence pro GDPR," uvedl analytik Rekonstrukce státu Petr Bouda.