Bátorovy výroky se řešily i na vládě, Nečas chce jednat s Dobešem

Ladislav Bátora

Ladislav Bátora Zdroj: CTK

O výrocích personálního šéfa ministerstva školství a předsedy iniciativy D.O.S.T. Ladislava Bátory o homosexuálech chce premiér Petr Nečas (ODS) jednat s ministrem školství Josefem Dobešem (VV). Nečas po jednání vlády řekl, že nad Bátorovými výroky nelze "mávnout rukou". Podle zákulisních informací se tématu přímo dotkli ministři i na zasedání kabinetu, poznámky některých byly údajně velmi ironické a ostré.

Podle zdroje serveru Parlamentnilisty.cz ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek Bátoru tvrdě napadl a označil ho prý za „starého fašouna“. TOP 09 údajně požaduje jeho odchod. Premiér Nečas údajně také. „Diskusi na vládě nemám v povaze komentovat,“ nechtěl potvrdit svá slova na přímý dotaz Kalousek.

Serveru Parlamentnilisty.cz později Dobeš řekl, že Bátora zůstává ve své funkci a má dál ministrovu podporu. „Je to slušný člověk konzervativního smýšlení. Argumenty některých kolegů mě nepřesvědčily,“ citoval Dobeše server.

Bátora je vysokým úředníkem ministerstva školství a proti tomuto jeho angažmá se zvedla vlna protestů. Nevládní organizace jako Svaz osvobozených politických vězňů či Amnesty International poukázaly v otevřených dopisech na Bátorovy netolerantní názory a vyzvaly premiéra, aby věc řešil.

„Nelze mávnout rukou nad jeho výroky,“ poznamenal předseda vlády k Bátorovi na tiskové konferenci. Nechtěl ale konkretizovat, co Dobešovi řekl, případně mu ještě plánuje sdělit přímo mezi čtyřma očima.

Schwarzenberg: Bátora má "velmi vysokou ochranu"

Bátora na sebe naposledy upozornil kritikou pochodu sexuálních menšin Prague Pride plánovaného na sobotu. Otevřeným dopisem, který podepsal jménem své iniciativy D.O.S.T., kritizoval i amerického velvyslance v Česku Normana Eisena, který pochod homosexuálů spolu s dalšími diplomaty podpořil.

Stínová ministryně ČSSD pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová premiéra za jeho postoj pochválila a současně ho vyzvala, „aby se svou autoritou premiéra zasadil o to, aby pan Bátora ze státní správy definitivně zmizel“. Bátora si má podle ní vybrat: buď být aktivistou, nebo státním úředníkem. Aktivity Bátory, který ve volbách kandidoval za nacionalistickou Národní stranu, padají na celou vládu, zdůraznila.

Bátoru hájí prezident Václav Klaus a lidé z jeho okolí, například vicekancléř Petr Hájek se netají názory blízkými Bátorovi. Klaus před časem mediální kritiku Bátorova nástupu na školství označil za „hilsneriádu“. Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg úterním Hospodářským novinám řekl, že Bátora má „velmi vysokou ochranu“. „Nevím, jestli si na jeho odvolání někdo troufne,“ dodal.