Bělobrádek: O vládě se může rozhodnout už dnešek

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Co nejrychlejší schválení státního rozpočtu, stejně jako předložení zákona o státní službě, jak požadují ČSSD a ANO, jsou podle KDU-ČSL nereálné cíle. Šéf strany Pavel Bělobrádek trvá na tom, že oba návrhy potřebují revizi.

Nejmenší partner rodící se koalice tak zpochybnil dohodu ČSSD a ANO, jež by spolu s přijetím normy o úřednících zrušily lustrační zákon. I to je krok, který lidovci kritizují. Zejména z hnutí Andreje Babiše se proto stále častěji ozývají hlasy, aby příští vládu podporoval Úsvit Tomia Okamury.

O tom, zda lidovci neopustí jednací stůl, podle Bělobrádka rozhodne možná už dnešní schůzka představitelů všech tří stran. „Možnost, že budeme nahrazeni jiným subjektem, tady je, je to jedna z variant. Musíme si dopředu vyjasnit, co je pro každou stranu zásadní, aby v budoucnu nedocházelo k rozporům a vláda neskončila za jeden nebo dva roky. Chceme stabilní uspořádání na čtyři roky. Pondělní jednání bude velmi důležité,“ řekl ve včerejší televizní debatě Bělobrádek.
Předseda KDU-ČSL dodal, že v trojkoaličním formátu se zatím uskutečnilo jen jedno setkání. „Ztratili jsme přes měsíc času. Přitom v programové části stále existují značné rozpory,“ poznamenal.

Úsvit by na případnou nabídku ČSSD a ANO kývl. „S většinou výhrad, které mají lidovci, bychom se dokázali vypořádat během dvaceti vteřin. Máme to už prodiskutované. Musí se to vyřešit tak, aby Andrej Babiš byl ministrem financí. ANO dostalo dvacet procent hlasů, takže ho lidé ve vládě chtějí. Z tohoto pohledu je zrušení lustračního zákona samozřejmá věc,“ prohlásil Okamura.

Šéf Úsvitu narazil na skutečnost, že prezident Miloš Zeman chce po kandidátech na ministry čisté lustrační osvědčení. Babiš se z nařčení ze spolupráce s komunistickou StB snaží očistit před slovenským soudem. Verdikt zřejmě padne v lednu.

Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka našlo Babišovo hnutí s ČSSD shodu v 99 procentech programu. Rozpory přetrvávají v daňové oblasti, a to na sektorové dani, progresi u daní z příjmů fyzických osob a minimální dani z příjmů právnických osob.

Jak by Úsvit podporoval ČSSD a ANO
Podle Tomia Okamury by jeho hnutí zatím zůstalo v opozici, protože o vládní křesla nestojí. Vládu ČSSD a ANO by podporovalo výměnou za slib, že obě strany mu pomohou prosadit například odvolatelnost politiků, zákon o referendu a další normy, které má Úsvit v programu. Teprve až by byly schváleny, Okamura by zvažoval, zda nezískat nějaká ministerstva. „Zeptali bychom se na to občanů. My chceme spojovat, ne rozdělovat. Zajímá nás jakékoli veřejně prospěšné téma,“ poznamenal šéf Úsvitu.