Bendl najal právníky za miliony, aby ušetřil

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Práci na snížení počtu institucí spadajících pod ministerstvo zemědělství (MZe) považuje úřad ministra Petra Bendla (ODS) za natolik rozsáhlou, že si na ni najalo advokátní kancelář Toman, Devátý a partneři. Firmu vybralo ve výběrovém řízení vyhlášeném ještě za Bendlova předchůdce Ivana Fuksy ze čtyř uchazečů, za sedmiměsíční práci zaplatí podle rámcové smlouvy až 50 milionů korun. Podle některých názorů by ale podobnou činnost měl úřad zvládnout vlastními silami.

Od restrukturalizace si MZe slibuje zvýšení efektivity institucí, snížení byrokracie pro zemědělce a úspory až stovky milionů korun ročně. Úkolem Tomana, Devátého a partnerů, kteří již několik let pracují i pro Lesy České republiky, je podle zadávací dokumentace mimo jiné analýza současného stavu dotčených oblastí zahrnující organizační a personální audit, návrh řešení nového organizačního uspořádání, příprava věcného záměru legislativních změn a konkrétního paragrafového znění souvisejících zákonů.

Součástí restrukturalizace je již dříve oznámené spojení Pozemkového fondu a pozemkových úřadů a také sloučení Státní rostlinolékařské správy a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Bendl chce také snížit počet kontrolních orgánů z deseti na tři hlavní, zaměřené na živočišnou, rostlinnou a potravinářskou oblast. Kromě toho hodlá MZe začlenit Agenturu pro zemědělství a venkov do Státního zemědělského intervenčního fondu, neboť přes obě instituce proudí evropské dotace. Změny čekají i výzkumné ústavy spadající pod ministerstvo.

Čtěte také:

Bendl: Zemědělci postižení suchem získají úlevy

Bendl odvolal ředitele kladrubského hřebčína

„Padesát milionů je maximální částka, je to strop, kterého se nemusí dosáhnout, takže tato suma nemusí být vyplacena celá. Není to částka na dobu sedmi měsíců, ale je to maximální výše odměny za tříletou práci,“ řekl mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Zakázkou se ale začne zabývat i nevládní nezisková organizace Transparency International. „Bude nás zajímat obsah zakázky, reálné plnění, soutěž. Na právní služby to je hodně velká zakázka,“ řekl deníku E15 šéf české TIC David Ondráčka. V obecné rovině by ale podle něj mělo strukturální reformy a koncepce rezortu primárně chystat ministerstvo samo, neboť na to má úředníky.

Dobře zapsaná je Telefónica 02

Jako na běžícím páse se daří získávat zakázky ministerstva zemědělství Telefónice 02. Nyní vyhrála výběrové řízení na zajištění mobilní komunikace za 6,4 milionu. Původní odhadovaná cena zakázky byla přitom za tříletou smlouvu téměř pětkrát vyšší. „Výsledná cena byla ovlivněna značnou konkurencí operátorů na současném trhu,“ řekl mluvčí MZe Jan Žáček.

V dubnu Telefónica O2 získala roční zakázku na zajištění hlasových a datových služeb pro ministerstvo a jeho vybrané organizace za 45 milionů. Podle Žáčka se ale týkala jen datových a pevných linek, ne mobilní komunikace jako ta aktuální. Ještě předtím si letos Telefónica za 230 milionů připsala vítězství v tendru na provoz a rozvoj portálu ministerstva eAgri. S částkou 190 milionů na přelomu roku vyhrála i zakázku na zajištění služeb informační a komunikační technologie.

Pozornost si Telefónica vysloužila před třemi lety, kdy jí tehdy končící ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) bez tendru přidělil dvě zakázky na technologie za 570 milionů. Smlouvy podepsal i přesto, že to zakázal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který proto ministerstvu udělil vysokou pokutu 1,8 milionu korun. Tu ale letos v květnu soud zrušil a o zakázce musí ÚOHS rozhodnout znovu.