Bezpečnostní agentuře ABL loni vzrostly tržby i zisk

Zdroj: mediafax

Bezpečnostní agentura ABL, kterou založil bývalý ministr dopravy a nynější šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta, v loňském roce zvýšila zisk i obrat. Čistý zisk akciové společnosti ABL loni vzrostl více než čtyřnásobně na 9,1 milionu korun z 2,13 milionu o rok dřív. Tržby firmy z prodeje služeb bez započtení ostatních výnosů se loni zvýšily na 866,2 milionu korun z předloňských 684 milionů korun.

Po započtení ostatních příjmů se celkové výnosy akciové společnosti ABL loni zvýšily na 889,2 milionu korun z 698,3 milionu Kč v roce 2009 . Podle mluvčího firmy ABL Martina Marcilise se společnosti loni dařilo díky zvýšení počtu zakázek. Více kontraktů vedení ABL předpokládá i letos. „Očekáváme zvýšenou poptávku po našich službách,“ řekl už dříve týdeníku Ekonom generální ředitel ABL Matěj Bárta, kterému Vít Bárta svou polovinu agentury kvůli svým aktivitám v politice a možnému střetu zájmů prodal.

Bezpečnostní služba ABL předloni dokončila holdingové uspořádání a skupině tehdy v Česku vzrostl celkový obrat meziročně o 4,3 milionu korun na 736,4 milionu korun.ABL byla založena v roce 1992 a nyní patří k největším bezpečnostním službám v Česku. Mezi její hlavní zákazníky se řadí velké průmyslové podniky, obchodní řetězce a několik tuzemských obchodních a administrativních center. ABL má své pobočky na Slovensku, ve Velké Británii a v Turecku. Na začátku letošního roku se společnost ABL dohodla na prodeji své detektivní divize s pardubickou firmou Larsen. ABL chce nyní soustředit síly na ostrahu objektů.

Soukromé bezpečnostní služby loni v Česku zaznamenaly oživení poptávky a jejich celkový odhadovaný obrat vzrostl meziročně o pět procent na 19,5 miliardy korun. Předloni obrat tohoto oboru po několika předchozích růstových letech kvůli hospodářské krizi klesl o zhruba šest procent. Podle tajemníka Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Radka Zapletala je odhad proveden na základě počtu zaměstnanců, které v oboru eviduje Český statistický úřad.

Vít Bárta založil firmu ABL (Agentura bílého lva) původně jako pořadatelskou a později bezpečnostní agenturu. V roce 2009 to byla největší ryze česká bezpečnostní agentura a třetí největší bezpečnostní služba působící na území ČR. Před vstupem do politiky působil Bárta jako její generální ředitel. Z funkce odešel v únoru 2010, vzdal se i dalších pozic ve firmě a v červenci 2010 svůj poloviční podíl v ABL prodal kvůli angažmá v politice bratrovi Matějovi a jeho manželce. Bárta rezignoval na funkci ministra dopravy letos na jaře, poté co média zveřejnila informace o tom, že si za peníze údajně kupuje loajalitu svých stranických kolegů. Trestní oznámení kvůli tomu podali a přijaté peníze odevzdali nyní už bývalí poslanci VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Bárta v reakci na to rezignoval s tím, že hodlá svoje jméno očistit. Později zveřejnila média také informace o tom, že Bárta se údajně snaží s pomocí lidí spjatých s ABL ovládnout významné posty a mít přístup ke státním zakázkám. Bárta to popřel.