BIS registruje podezřelé pohyby peněz mezi islamisty

Brněnská mešita

Brněnská mešita Zdroj: Harold via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

V Česku se objevují případy, kdy islamisté ze zahraničí podporují penězi fundamentalisty nebo se odvádějí finance do arabských zemí. Uvádí to důvodová zpráva k novele o tajných službách, kterou vládě předloží premiér Bohuslav Sobotka a šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang.

Novela se týká větší komunikace BIS s daňovou správou a bankami. Uvádí se v ní také různé případy podezřelých převodů peněz mezi neznámými lidmi. 

„Zpravodajská služba se zabývala v České republice pobývající osobou, kterou lze označit za islámského fundamentalistu. Veškeré víceméně pravidelné finanční příjmy této osoby pocházejí z některé z arabských zemí a slouží k financování nákladné náboženské činnosti,“ píše se podle serveru Česká justice v textu s tím, že se může jednat i obracení na víru. Při prověřování prý existovalo podezření, že by „finanční příjmy plynoucí ze zahraničí mohly pocházet od rizikového subjektu.“ 

Podle zprávy existuje předpoklad, že většina neevidovaných příjmů probíhá v hotovosti, nicméně se neopírá právě o podklady z bankovních účtů, kde by mohly být zachyceny zejména finanční dary od zahraničních rizikových organizací. „V souvislosti s monitorováním působení islámských organizací v České republice jsou opakovaně zjišťovány nesrovnalosti mezi udávanými příjmy a skutečnými výdaji těchto organizací,“ píše se v ní.