Blecha jako náměstek na správě železnic skončil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Ve vedení Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) došlo dnes k významné změně. Z funkce byl odvolán první náměstek Jan Blecha, o kterém se ještě nedávno spekulovalo jako o možném generálním řediteli organizace. Serveru E15.cz to potvrdil mluvčí správy železnic Jakub Ptačinský, podle něhož místo zatím zůstává neobsazené. Blechův pád má přitom mírně paradoxní nádech.

Od nástupu vlády Bohuslava Sobotky se totiž spekuluje spíše o odvolání generálního ředitele Jiřího Koláře, který má pověst muže spjatého s ODS. Blecha naopak jako člen sociální demokracie měl mít pozici jistou, zvláště poté, co správní radu téměř ovládla právě jeho mateřská strana.

První náměstek se ale zřejmě stal obětí vnitrostranického zápasu o pozice. Poroučí se vzápětí po dnešním zasedání správní rady, na jejíž doporučení ho Kolář zřejmě odvolal.

Správa železnic je jednou z nejdůležitějších investorských organizací státu, ročně vloží do údržby a rozvoje kolejové sítě desítky miliard korun. Na významu navíc nabude i tím, že koncem roku získá do majetku nádraží od Českých drah.

Podle prvního náměstka ministra dopravy a člena správní rady SŽDC Milana Ferance se výměna Koláře nechystá. Delší dobu se spekuluje o příchodu jiného sociálního demokrata do vedení SŽDC. Měl by jím být brněnský železničář Pavel Surý, člověk údajně blízký premiérovi.