Bohatší Česko. Majetek státu předloni stoupl na 5,2 bilionu, zisk se zvýšil skoro o polovinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Celkový majetek České republiky byl ke konci roku 2017 5,2 bilionu korun, meziročně stoupl o 1,3 procenta. Na celkové sumě se nejvíce podílejí stavby a pozemky za 2,9 bilionu korun. Vyplývá to z nejnovější konsolidované účetní závěrky České republiky, kterou zveřejnilo ministerstvo financí. Česko jako účetní celek tak předloni vykázalo zisk zhruba 181 miliard korun, meziročně o 43 procent více.

Hlavním cílem konsolidované účetní závěrky je poskytnout informace o finanční situaci a výkonnosti všech subjektů státní správy a samosprávy České republiky, jako by se jednalo o jednu ekonomickou jednotku. Zahrnuto v tom je 18 138 jednotek, tedy ministerstva a další úřady, kraje, obce, zdravotní pojišťovny nebo významné majetkové účasti držené státní správou a samosprávou.

"Údaje z konsolidace umožňují získat představu o tom, jaké má stát jako celek pohledávky, závazky, jakou hodnotu má jeho majetek," uvedl náměstek ministryně financí pro Finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek.

Výnosy státu za rok 2017 činily 2,5 bilionu korun a v porovnání s rokem 2016 stouply o 8,3 procenta. Nejvyšší položkou za 1,084 bilionu korun byly výnosy z daní a poplatků, jako jsou výnosy ze sociálního pojištění nebo výnosy z daně z přidané hodnoty. Náklady státu meziročně stouply o 6,4 procenta na 2,3 bilionu korun.

Majetek státu je podle MF financován ze 41 procent vlastním kapitálem, který byl ke konci roku 2017 zhruba 2,1 bilionu korun. Cizí zdroje činily zhruba 3,1 bilionu korun. Mezi cizí zdroje patřily především vydané státní dluhopisy a státní pokladniční poukázky za 1,542 bilionu korun.