Bohuslav Svoboda: Do boje musíte jít s tím, že zvítězíte

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Pražský primátor Bohuslav Svoboda bude na regionálním sněmu ve čtvrtek 1. listopadu obhajovat post předsedy ODS. Své šance hodnotí i přes poslední dění v metropoli optimisticky.

E15: Čeká vás obhajoba místa předsedy pražské ODS, jak vidíte své šance?

Optimisticky - chci vést pražskou ODS dále, protože i to považuji za kus rozdělané práce. Mám za sebou výsledky, mám co nabídnout a ostatní je na rozhodnutí mých kolegů. Nicméně si myslím, že v Praze jdeme správným směrem a vracíme ODS tvář, o kterou přišla v posledních komunálních volbách.

E15: Minulý týden jste oznámil, že nebudete usilovat o místo ve vedení ODS, stojí za vaším rozhodnutím poslední vývoj v pražském dopravním podniku a neshody ohledně jmenování ředitele pražské policie?

Věci, o nichž mluvíte, se samozřejmě nějak podílejí na celkové situaci a na mém rozhodování. Určitě ale nevede rovnítko mezi nimi a rozhodnutím neaspirovat nyní na místo ve vedení ODS. Nicméně je pravda, že i díky nim mám nyní v Praze více práce a této práci dávám momentálně přednost, protože jsem to slíbil Pražanům. Vím, že jsem říkal, že by bylo dobré, aby Praha, jako jeden z nejvýznamnějších regionů, měla svého zástupce ve vedení ODS, a myslím si to dosud. Mé původní rozhodnutí jsem však vzhledem k situaci změnil, protože chci nejprve dodělat, co jsem rozdělal v hlavním městě. Další důležitá funkce v rámci strany by mi ubírala síly a čas.

E15: Stále ještě máte po posledním vývoji, kdy byl váš spojenec, bývalý ředitel dopravního podniku Vladimír Lich náhle odvolán, chuť pokračovat v „úklidu“ metropole?

Samozřejmě. Když jsem funkci primátora přebíral, řekl jsem, že je to jedna z věcí, kterou považuji za absolutní prioritu, a pokud bych nemohl postupovat podle svého přesvědčení, a pokud bych neměl dojem, že mé vize nemám sílu prosadit, primátorem nebudu. To platí. Nečekal jsem, že to bude procházka růžovým sadem, ani že vyhraji každou bitvu, takže překvapený tím nejsem. Důležité věci potřebují svůj čas a péči, to platí ve všem.

E15: Vnímáte podporu své osoby ze strany spolustraníků jako silnou?

Ano. Samozřejmě celková situace v ODS není úplně jednoduchá, a to se odráží i v Praze a dalších regionech. Jsou to spojité nádoby. Navíc primátor je výkonná funkce a nemůžete rozhodovat tak, aby to vyhovovalo úplně každému, což si mí spolustraníci uvědomují. Navštěvuji jednotlivé městské části, mluvím se starosty a domnívám se, že jejich většinovou podporu mám.

E15: Jak byste postupoval, kdyby vás delegáti v čele pražské ODS nepotvrdili?

Šerm mne již v mládí naučil tomu, že do boje musíte jít s tím, že zvítězíte. Musíte si věřit. Nemluvím o pýše nebo idealismu, to jsou rozdílné věci. Takže tuto otázku si v této chvíli nekladu. Jsem přesvědčen, že důvěru pro další období znovu získám.

E15: Podle posledních informací se proti vám začíná stavět koaliční partner TOP 09, je pražská koalice v ohrožení?

To je takový evergreen, který se v médiích objevuje, když není co psát. Podle mne pražská koalice v ohrožení není. A není to jen přesvědčené mé, stejně se vyslovil za koaličního partnera můj náměstek Tomáš Hudeček. Jeho slovu věřím a rovněž věřím ve vítězství zdravého rozumu.

:

E15: Zdá se, že se na pražském magistrátu začínají věci vracet do starých, léty osvědčených kolejí, vidíte ještě možnost na změnu, stejně, jako jste ji viděl na začátku svého působení v úřadě?

Vstoupil jsem do ODS a politiky jako takové z toho důvodu, abych v Praze změnil fungování magistrátu a pomohl obnovit dobré jméno ODS, která za 20 let na pražském magistrátu přišla o svůj kredit. Zároveň si uvědomuji, že se doba dramatickým způsobem změnila, a pokud někdo nevnímá co se v této zemi děje, jaká je nálada lidí a nechápe, že některé věci se prostě již dělat nedají, tak nemá v politice co dělat, protože pak svým chováním a návratem do, jak vy říkáte “osvědčených kolejí“ ODS pouze zahubí.