Brabcův resort zpochybnil projekty na čističky, vítěze vybraly losovačky

Richard Brabec

Richard Brabec Zdroj: CTK

U 14 projektů za více než jednu miliardu korun v Operačním programu životní prostředí (OPŽP) se dodavatelé vybírali pomocí takzvaných losovaček netransparentně. Zjistilo to nové vedení ministerstva životního prostředí (MŽP), které letos kontrolu provedlo u 88 projektů za více než pět miliard korun.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce zadavateli byly obce, které zřejmě budou muset vrátit dotace. V jednom případě podalo ministerstvo trestní oznámení, konkrétně u dostavby a rekonstrukce vodovodní sítě za téměř 80 milionů korun v Úvalech u Prahy.

Prověřovaly se projekty od konce roku 2010 až do konce loňského roku. Kontroloval se způsob výběru dodavatele prostřednictvím elektronického losovacího zařízení v rámci takzvaného užšího výběrového řízení, zda-li nebyl v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

Jako netransparentní označilo ministerstvo v mnoha případech projekty, které se týkaly hlavně kanalizací nebo čističek odpadních vod, například v Březové nad Svitavou, Frýdlantu nad Ostravicí nebo Milovicích. Patří mezi 13 projektů, u nichž organizátor nevyhověl možnosti prověřit zařízení, nebo účastníci měli o losování pochybnosti a zadavatel se jimi nezabýval.

Ministerstvo požaduje, aby vrátily dotaci ve výši deseti až 25 procent. V Úvalech hrozí, že budou muset vrátit celou dotaci, pokud bude orgány činnými v trestním řízení prokázáno, že byl spáchán trestný čin. V souvislosti s tím podalo MŽP v úterý trestní oznámení na neznámého pachatele k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze.

Velký návrat karlovarské losovačky?

Vítejte zpátky, neveřejné zakázky

Zaseknuté projekty za 58 miliard