Brněnští ekologové Hollan s Anderem vykazují spotřebu benzinu 13 litrů

Matěj Hollan

Matěj Hollan Zdroj: Matej Hollan

Prosazování alternativní dopravy brněnskými náměstky Hollanem a Anderem je zajímavé, ale v kontextu průměrné spotřeby přes 13 litrů na 100 kilometrů dostává trochu zvláštní rozměr.

Údaje o tom, kolik najedou brněnští náměstci se svými automobily, byly docela zajímavé, ale nakonec to není to nejzajímavější, co z toho všeho vyplývá. Podle dostupných dat se totiž zdá, že se u brněnských zastánců alternativní dopravy na ekologii zas až tolik nedbá.

Na základě žádosti spolku Brno autem zveřejnil brněnský magistrát přesné údaje o tom, kolik náměstci Matěj Hollan (hnutí Žít Brno) a Martin Ander (Strana zelených) najedou každý měsíc se služebními auty. Podle vyjádření Martina Andera jsou to logická čísla a navíc dané automobily využívají jiné osoby a jsou používány pro různé akce.

Původní zveřejněný dokument najdete přímo na stránkách brněnského magistrátu.

Ten do tabulek také přidal rozpis nákladů, přičemž nás zaujaly náklady na pohonné hmoty ve vztahu k najetým kilometrům. Pak totiž stačí dohledat ceny paliva v Jihomoravském kraji pro dané měsíce a můžeme zjistit, s jakou průměrnou spotřebou se na brněnském magistrátu jezdí. Výsledky jsou docela překvapivé.

Matěj Hollan podle zveřejněných dat jezdil v minulém roce s celkovým průměrem 12,45 l/100 km, jeho nejlepší měsíční výsledek byl osm litrů, naopak ten nejhorší je téměř 16 l/100 km z prosince 2015. Za prvních šest měsíců letošního roku to pak máme 14,3 l/100 km.