Bulovce utíká čas, Praha jí chce zdražit nájemné už od podzimu

Infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce

Infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce Zdroj: ctk

Praha chce do podzimu uzavřít novou nájemní a správcovskou smlouvu týkající se Nemocnice Na Bulovce. Jako vlastník většiny areálu žádá zvýšení nájemného ze současných zhruba sedmi milionů na 35 milionů korun. Nemocnice, jejíž pavilony potřebují investici v řádu miliard korun, si ale představuje nájemné mezi 15 a 20 miliony korun, řekl radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO). Mluvčí nemocnice Martin Šalek uvedl, že se dohoda zatím nerýsuje. Jednání jsou na začátku.

Donedávna ztrátovou nemocnici provozuje ministerstvo zdravotnictví. „Jednání s provozovatelem se vyvíjí dobře. Věřím, že se nám do podzimu podaří pokřivený nájemní vztah narovnat,“ uvedl radní. Podle něj by mělo jít o smlouvu na zhruba 15 let s desetiletou opcí. „Buď budeme žádat tržní nájemné přesahující 50 milionů korun, nebo se bude nájemné zvyšovat dodatkem vždy, když Praha do areálu vloží větší investici,“ doplnil Lacko.

„Vzhledem k tomu, že konečnému podpisu nové nájemní smlouvy musí předcházet aktuální znalecký posudek zpracovaný státem a jednání o novém nájemním vztahu jsou stále na začátku, lze podzim tohoto roku těžko považovat jako reálný pro konečné uzavření smlouvy,“ reagoval mluvčí nemocnice.

Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Vlastní i pavilon, jehož přestavba vyšla na skoro 400 milionů korun. Podle radního město v posledních letech do nemocnice investovalo 600 až 700 milionů korun. O narovnání majetkových vztahů se debatuje už několik let.

Areál si totiž žádá další investice, třeba oprava pavilonu chirurgie vyjde na 400 milionů. „Nemovitosti jsou sanovány pro běžný provoz, ale zdravotnictví se vyvíjí a všechny pavilony do budoucna potřebují modernizaci,“ uvedl.

Neutěšený stav nemocnice zmiňuje i ministerstvo. „Tržní nájemné je možné požadovat za prostory, které jsou v odpovídající kvalitě, a tedy před navýšením nájemného na takovou úroveň je nutné požadovat, aby vlastník nejprve uvedl pronajímané prostory do odpovídajícího stavu,“ uvedl mluvčí Ladislav Šticha. Ministerstvo podle něj bude zároveň žádat, aby město zohlednilo milionové investice, které ministerstvo vložilo do oprav a údržby pronajatých budov.

Radní dnes zopakoval možnost, že by správu nemocnice převzalo město. „Praha by si zasloužila své zdravotnické zařízení. Nejprve ale musíme narovnat vztahy se současným provozovatelem,“ doplnil radní. Už dříve se z neoficiálních zdrojů proslýchalo, že je ve hře i prodej nemocnice.

Vláda předloni poslala nemocnici jednorázovou podporu 200 milionů korun. Podle ministerstva hrozilo to, že bude ohrožena péče o pacienty. Nemocnice si podle dřívějších informací nese neuhrazenou ztrátu z minulých let 426 milionů Kč. Loni poprvé hospodařila se ziskem 30 milionů korun.

O možném převodu zdravotnických zařízení ze státu na Prahu se mluvilo naposledy za někdejšího primátora Bohuslava Svobody (ODS). Vedle Bulovky šlo ještě o další tři nemocnice. Z plánu ale sešlo.