Bývalého místopředsedu ERÚ Němečka prověřuje policie

Blahoslav Němeček

Blahoslav Němeček Zdroj: E15

Bývalého místopředsedu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslava Němečka prověřuje policie kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Němeček podle ERÚ v rozporu s právními předpisy umožnil společnosti E.ON Distribuce v roce 2011 neoprávněně získat částku 550 milionů korun a pro rok 2013 se pokusil zajistit stejné firmě další příjem ve výši 78 milionů korun.

Informaci přinesl server Českápozice.cz. Podle Hospodářských novin (HN) podalo ERÚ trestní oznámení na Němečka i společnost E.ON Distribuce.

Němeček nařčení odmítl. „Nic o tom nevím, rozhodně jsem nikdy nikoho nezvýhodňoval. Zatím neznám detaily a nikdo mne v celé věci nekontaktoval, trestní oznámení tak komentovat nemůžu,“ řekl HN. Obdobně reagoval na dotaz HN mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Podle šéfky ERÚ Aleny Vitáskové nalezli pracovníci úřadu smlouvu, která jedné z distribučních společností dovolovala na rok 2011 nastavit nepřiměřeně vysoké poplatky za distribuci. I přesto, že pak byly v dalším roce nastaveny opět nižší a zákazníkům se peníze vrátily, firmě to pomohlo s jejím cash-flow. „Jednalo se vlastně o takovou půjčku ve výši stovek milionů korun od spotřebitelů zadarmo,“ řekla Vitásková HN.

Vitásková potvrdila že její úřad podal na konci ledna trestní oznámení na bývalého člena vedení ERÚ. Že se jedná o Němečka a firmu E.ON, ovšem odmítla potvrdit.

Sedmatřicetiletý Němeček byl místopředsedou ERÚ od roku 2001, předtím dva roky pracoval na ministerstvu průmyslu a obchodu na odboru regulace a finančních analýz. ERÚ opustil po dohodě začátkem roku 2012. V polovině roku 2012 nastoupil do mezinárodní poradenské společnosti Ernst & Young, kde jako šéf týmu regulačního poradenství v energetice pracuje i v současnosti, dodal server.

ERÚ zčásti reguluje ceny elektřiny a plynu, zcela ceny tepla. Stanovuje výši dotací pro obnovitelné zdroje. Hlídá, jak v energetice funguje soutěž nebo zda firmy nepoškozují zákazníky. Podílí se také na přípravě zákonů.