Ceny průmyslových výrobců dále rostou, brzy to pocítí i spotřebitelé

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Ceny průmyslových výrobců stouply v listopadu meziročně o 5,6 procenta, stejně jako v říjnu. Proti předchozímu měsíci se ceny v průmyslu zvýšily o 0,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Podle analytika Raiffeisenbank Václava Franče je možné, že do rychlejšího růstu cen výrobců se již projevil efekt slabé koruny. Dá se očekávat, že výrobci promítnou změny i do cen pro spotřebitele, i když růst nebude kvůli zvýšení DPH tak velký, vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Zemědělští výrobci meziročně zdražili o 5,3 procenta po říjnovém zvýšení o 7,3 procenta. Ceny stavebních prací byly podle odhadů meziročně nižší o půl procenta, stejně jako v říjnu. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře v listopadu zpomalily růst na 1,2 procenta z říjnových 1,4 procenta. V meziročním srovnání rostly v průmyslové výrobě především ceny koksu a rafinovaných ropných produktů, a to o 26,4 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 7,6 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 5,9 procenta. „Meziročně ceny v žádné subsekci neklesly. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce stouply ceny energií, a to o 9,5 procenta,“ uvedl ČSÚ. Jak nedávno pro E15 uvedl viceprezident AGC Glass Europe Pavel Šedlbauer, stoupající ceny energií mohu některým výrobcům způsobit významné potíže.

Zemědělci v listopadu zlevnili

Listopadové ceny zemědělských výrobců v porovnání se říjnem klesly o 0,2 procenta. Ceny v rostlinné výrobě se snížily o 1,2 procenta, ceny obilovin o 2,3 procenta a brambor o 8,6 procenta. Dále klesly ceny olejnin o 2,5 procenta a zeleniny o 1,9 procenta. Vyšší byly ceny za ovoce, a to o 0,6 procenta. V živočišné výrobě se zvýšily ceny o 1,1 procenta. Vzrostly ceny prasat a drůbeže. Zdražily vejce, skot a mléko.

V cenách tržních služeb v podnikatelské sféře vzrostly meziročně především ceny za reklamní služby a průzkum trhu, a to o 7,9 procenta. Dále byly vyšší ceny v nákladní dopravě a v pojišťovnictví. Nižší byly například ceny za služby v oblasti pronájmu a operativního leasingu o 6,2 procenta. Meziměsíčně se ceny tržních služeb v podnikatelské sféře snížily o 0,3 procenta.

V sedmadvaceti zemích Evropské unie v říjnu podle Eurostatu vzrostly ceny průmyslových výrobců meziročně o 6,4 procenta. Ceny se nejvíce zvýšily v Británii o 11,7 procenta. V Německu stouply o 5,3 procenta. Meziročně klesly ceny jen ve Švédsku, a to o 0,7 procenta. Proti září průmyslové ceny v EU 27 stouply v říjnu o 0,2 procenta. Ze zemí, za které jsou data k dispozici, se ceny nejvíce zvýšily v Maďarsku o 1,3 procenta. V Německu ceny vzrostly o 0,2 procenta.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, převážně v továrnách a v dalších závodech. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho odrazí v cenách pro spotřebitele.