České zdravotnictví v evropském hodnocení překvapilo

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

ilustrační foto.
Pražští záchranáři ošetřili v noci z 31. prosince 2016 na 1. ledna 2017 128 osob.
Mozková mrtvice na vrcholu Sněžky: Seniorce zachránil život vrtulník
inkubátor
5
Fotogalerie

Aktuální vydání uznávaného evropského žebříčku umístilo české zdravotnictví na třinácté místo.

Žebříček Euro Health Consumer Index (EHCI) 2016 zkoumá zdravotnické systémy z pohledu pacienta. Hodnotí tedy dostupnost služeb, informovanost pacientů, výsledky zdravotní péče, ale také úroveň prevence. České zdravotnictví předčilo v žebříčku to britské a umístilo se těsně za švédským.

„Některé systémy východních členů Evropské unie si vedou překvapivě dobře s ohledem na výrazně nižší výdaje na zdravotnictví, například Česká republika, Slovinsko a Estonsko,“ uvádí zpráva EHCI 2016.

Euro Health Consumer Index 2016Euro Health Consumer Index 2016|healthpowerhouse.com

I když se Česku umisťuje stabilně na nejlepších příčkách z regionu střední a východní Evropy, v některých oblastech by výsledky mohly být lepší.

Červenou dostalo Česko za několik bodů. Například to, že tu nejsou rozvinuté možnosti elektronického předepisování léků. Nedaří se v oblasti snižování úmrtí na kardiovaskulární nemoce.

Problematická je oblast prevence, kde získalo české zdravotnictví nízké známky v oblastech tělesné aktivity, alkoholu a krevního tlaku. Posledními červenými body je pak přístup pacientů k lékům na artritidu a obecně dostupnost nových léčiv.

Proti loňsku se podle žebříčku o něco zlepšily možnosti on-line objednávání. Tuto možnost zavedla mimo jiné zdravotnická síť EUC, která provozuje mimo jiné polikliniky a mamocentra. „Cítíme se jako ve studii zmiňovaní pionýři,“ uvedl Jan Hůlek z EUC.

Vše o zdravotnictví čtěte zde.

Euro Health Consumer Index 2016Euro Health Consumer Index 2016|healthpowerhouse.com