Česko dá Turecku více než půl miliardy na pomoc se zvládáním migrace

Uprchlíci na cestě k makedonské hranici

Uprchlíci na cestě k makedonské hranici Zdroj: CTK

Česko v příštích čtyřech letech vynaloží více než 500 milionů korun na pomoc Turecku se zvládnutím migrační krize. Jde o částku, kterou Česká republika přispěje do celkem tří miliard eur, jež Ankaře na pomoc s uprchlíky poskytne Evropská unie. Členské státy osmadvacítky se k tomu zavázaly přijetím Společného akčního plánu EU a Turecka. Harmonogram posílání peněz do evropského rozpočtu projedná ve středu vláda.

Ministerstvo zahraničí ve spolupráci s ministerstvem financí předkládá na jednání vlády návrh na rozdělení splátek téměř 550 milionů korun v průběhu let 2016 - 2019. Peníze by pak Evropská unie měla poskytovat Turecku na projekty, které zajistí uprchlíkům lepší podmínky pro život.

Využití peněz bude dle dohody EU s Ankarou monitorovat zvláštní řídící výbor, v němž má každý členský stát Evropské unie jeden hlas, dva hlasy pak patří Evropské komisi. Pokud by Turecko nesplňovalo podmínky stanovené dohodou, peníze nedostane.

„Pomoc v rámci tohoto nástroje je podmíněna přísným dodržováním závazků ze strany Turecka přijatých v Akčním plánu se zřetelem na hlavní cíl, kterým je zvládnutí současné migrační krize,“ sdělilo ministerstvo zahraničí.

Evropa Turecku přispěje také na vzdělání, lékařskou péči a sociální začleňování

Dohoda počítá i s tím, že se přísun peněz do Turecka zastaví v případě, že výbor shledá, že Turecko své závazky neplní. Jednotlivým členským státům by se pak peníze, kterými přispějí do evropského rozpočtu, vracely.

Peníze by zpočátku měly jít na projekty zaměřené na humanitární pomoc. Evropa Turecku přispěje také na vzdělání, lékařskou péči a sociální začleňování. Dle dohody je příspěvek EU vždy vázán na konkrétní projekt. První příspěvek by Česko dle navrženého harmonogramu poslalo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016. Podle informací ČTK to bude asi 160 milionů korun.

Na společném akčním plánu na řešení migrace se EU s Tureckem dohodla loni v říjnu. Již tehdy slíbila unie Turecku tři miliardy eur. Konečná dohoda byla přijata až na březnovém summitu EU. Ta už počítá s tím, že příspěvek na pomoc uprchlíkům by ze strany EU mohl být navýšen. Další tři miliardy eur by Ankara mohla dostat po vyčerpání původní částky.