Česko má nový občanský zákoník

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Prezident Václav Klaus dnes podepsal nový občanský zákoník, informoval jeho mluvčí Radim Ochvat. Obsáhlý kodex, který má platit od roku 2014, upravuje mimo jiné rodinné a dědické právo. Klade také větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy a ponechává více prostoru pro dohodu stran. Kritici normě vytýkají například přílišnou obsáhlost a použití archaického jazyku.

Novými pravidly se bude řídit například dědictví a bude možné osvojit i zletilou osobu. V případě dohody o odděleném majetku manželů norma posiluje ochranu ekonomicky slabšího v manželském páru. Definice rodiny, manželství a rozvodu by měla zůstat v podstatě stejná jako v současnosti.

Na kodexu pracoval tým odborníků zhruba deset let. Podle ministerstva spravedlnosti znamená rozchod s komunistickým právem a příklon k modernímu evropskému právu. Opozice ale předloze vyčítá rušení zaběhlých principů, na něž jsou lidé zvyklí. Nový zákoník podle ní povede k nejistotě v právních vztazích a lidé budou více závislí na advokátech.

ČSSD se pokusila v Senátu prosadit odklad účinnosti nového občanského zákoníku o dva roky na rok 2016. Ačkoliv mají v horní komoře sociální demokraté většinu, Senát nakonec odklad neschválil a ke kodexu nepřijal žádní usnesení. Podpis prezidenta tak byl poslední překážkou k tomu, aby norma začala za dva roky platit.