Česko naváže strategické partnerství s Německem

Zaorálek

Zaorálek Zdroj: Martin Pinkas

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek podepíše v pátek v Berlíně se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem deklaraci o česko-německém strategickém dialogu. Obě země si od nové formy spolupráce slibují její další prohloubení a vytvoření vzorového příkladu spolupráce malého a velkého souseda.

Prohlášení navazuje na smlouvu o dobrém sousedství mezi Československem a Německem z roku 1992 a česko-německou deklaraci podepsanou o pět let později. Vyjmenovává devět oblastí, v nichž chtějí Praha a Berlín ještě intenzivněji komunikovat než dosud.

Patří k nim zahraniční a evropská politika, kultura a jazyk, pracovní trh a duální vzdělávání, věda a výzkum, energetika a ochrana klimatu, doprava, bezpečnost a obranná politika, zemědělství a spolupráce v oblasti zdravotnictví a boje proti drogám.

„Chtěli bychom s Německem vytvořit vzorový příklad spolupráce velkého a malého souseda,“ říká český diplomat, který se účastnil vyjednávání s Berlínem. V rámci strategického dialogu se má podle něj mluvit i o politice lidských práv, přičemž Česko by se chtělo od německých partnerů poučit, jak skloubit rozvoj ekonomické diplomacie s obhajobou lidských práv, za niž současná česká zahraniční politika čelila kritice.

Chtěli bychom s Německem vytvořit vzorový příklad spolupráce velkého a malého souseda

Strategický dialog už Česko vede se Spojenými státy, s nimiž se schází k projednání aktuálních témat jednou ročně. V případě Německa bude tento kontakt podle bývalého náměstka ministra zahraničí Petra Druláka mnohem častější. Pravidelně se mají scházet také šéfové české a německé diplomacie.

„Pozoruhodné na tom dialogu je to, že ho vůbec máme, protože to není běžné ve vztazích Německa se sousedy. Pro nás je to důležité proto, že význam německého partnera je mimořádný. Mít možnost si v těch oblastech, kde potřebujeme věci vyjasňovat, mít nadstandardní politická jednání a vztahy, to má pro nás význam pro rozhodování,“ řekl Zaorálek.

Získávání informací o záměrech Německa

Za hlavní přínos pro Česko považuje získávání informací o záměrech Německa, které je klíčovým politickým i ekonomickým hráčem v evropské politice a nejdůležitější obchodní partner České republiky.

„My nechceme být jen přívěšek Německa. My chceme stát na vlastních nohách a tento strategický vztah neznamená, že chceme jen posilovat závislost. Tady jde o to, abychom co nejlépe věděli, co můžeme čekat, abychom mohli budovat silnou českou ekonomiku jako partnera Německa,“ poznamenal Zaorálek.

Řada oblastí, v nichž má Praha a Berlín intenzivně komunikovat, spadá u sousedů do pravomocí spolkových zemích. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) proto budou ve strategickém dialogu hrát důležitou roli i Sasko a Bavorsko, které leží u hranic s Českem. „Když se podíváme na konkrétní spolupráci například v oblasti školství, bezpečnosti, podnikání, tak to velmi záleží také na kompetencích, které dnes jsou na zemské úrovni. Ten dialog je a bude důležitou součástí i v příštích letech,“ řekl předseda vlády.