Česko uspělo v arbitráži o pět miliard korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká republika vyhrála arbitráž o pět miliard korun, které požadoval švýcarský investor Konsortium Oeconomicus. Informovalo o tom ministerstvo financí. Podle úřadu jde v krátké době o druhou arbitráž, kdy Česká republika uspěla. Naposledy to byl spor George Nepolsky proti České republice.

„Arbitrážní tribunál vyhověl našemu návrhu, ukončil celé řízení, a tím se nám podařilo odvrátit hrozbu pro peníze daňových poplatníků ve výši téměř pět miliard korun. Tribunál nám navíc přiznal plnou náhradu nákladů řízení,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Jádrem sporu bylo podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba vystavení pětimiliardové garance ze strany ministerstva životního prostředí, respektive Státního fondu životního prostředí, na výstavbu spalovny odpadů v Mladé Boleslavi. Po definitivním zmaření projektu kvůli bankrotu společnosti její majitelé vůči Česku uplatňovali proplacení garancí. „Je to další případ, kdy zahraniční investor ze svého obchodního neúspěchu viní Českou republiku a kdy se ministerstvu financí podařilo v arbitráži vyhrát,“ uvedl Jakob.

Náklady české strany byly osm milionů korun a budou jí podle Jakoba uhrazeny. ČR zastupoval právní tým, který vedla Karolína Horáková z advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges.

Stát nyní čelí více než desítce arbitráží na základě smluv o ochraně investic. Aktuálně probíhají dvě arbitráže. Ve sporech jde o desítky miliard korun. Vedle toho ČR rovněž čelí různým podáním souvisejícím s investicemi do fotovoltaických elektráren. U těchto sporů byla zahájena smírná jednání a zatím nebyly vyčísleny nároky.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let minulého století. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly. V roce 2009 v létě začal stát vypovídat dvoustranné dohody se státy Evropské unie. Arbitrážní řízení je sice rychlejší a efektivnější než projednání u soudu, stojí ale mnohem více peněz.