Českou exportní banku má převzít EGAP

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: Profimedia.cz

Státní Česká exportní banka (ČEB) by se měla stát dceřinou společností pojišťovny EGAP. Nyní pojišťovna drží 16 procent akcií ČEB. Jde o variantu, kterou podporuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Majetková konsolidace ČEB a EGAP předpokládá změnu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou.

Žádost o změny ve vlastnické struktuře banky musí posoudit Česká národní banka (ČNB), poté ji projedná vláda. Změna má být součástí plánované transformace systému státní podpory exportu. Prvním krokem má být sjednocení tzv. workout útvarů obou společností, a to pod EGAP. Jde o útvary, které mají na starosti správu problémových pohledávek, kde zájem státu spočívá v minimalizaci ztrát.

Právě nyní, tedy v době ekonomického růstu, je podle expertů MPO ideální čas pro transformaci a stabilizaci systému, dříve než nastane zpomalení ekonomického cyklu a obě instituce budou důležitým proticyklickým nástrojem podpory exportu.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) minulý týden na tiskové konferenci uvedl, že se letos chce zaměřit právě na stabilizaci a transformaci ČEB a EGAP. Zásadní je podle něj zachování všech tří pilířů státní podpory vývozu - tedy financování, pojišťování a dorovnávání úrokových rozdílů.

Změny v systému státní podpory exportu plánovala již minulá vláda. Podle zprávy, kterou loni schválila, bylo ve hře pět variant. Jedna z nich počítala i se sloučením EGAP a ČEB. Obě instituce se potýkají se ztrátovými obchodními případy z let 2007 až 2011. Některé vyšetřuje policie.

Objem špatných úvěrů, tzv. úvěrů v selhání, České exportní banky (ČEB) klesl loni na 20,6 miliardy korun, v roce 2015 činil více než 42 miliard korun.

ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy. ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy a EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společností).

EGAP zajišťuje podporu českého exportu pojišťováním vývozních úvěrů především do zemí mimo Evropskou unii. Za 25 let své existence společnost pojistila vývoz za více než 800 miliard korun do stovky zemí světa. Stát ve společnosti vykonává vlastnická práva prostřednictvím ministerstva financí, průmyslu, zemědělství a zahraničí.