Český byznys posílá miliony korun na pomoc Turecku a Sýrii

Do Turecka směřuje humanitární pomoc z celého světa

Do Turecka směřuje humanitární pomoc z celého světa Zdroj: Reuters

Záchranáři pátrají v troskách po známkách života
Pohled na trosky po zemětřesení
Následky zemětřesení v syrském Aleppu
Zkolabovaný dům v tureckém městě Hatay
Požár po otřesech v přístavu Iskenderun
11
Fotogalerie

Zemětřesení v Turecku a Sýrii vyvolalo v Česku vlnu solidarity. Tuzemské firmy a podnikatelé již dali dohromady pomoc v hodnotě milionů korun, desítky milionů korun se vybraly ve veřejných sbírkách.

Už krátce po utichnutí nejsilnějších otřesů napsal zakladatel Seznamu Ivo Lukačovic na Twitteru, že posílá humanitární organizaci Člověk v tísni tři miliony korun na pomoc obětem zemětřesení.

Pětimilionovou pomoc na účet turecké pobočky Červeného půlměsíce oznámila také PPF. Investiční skupina spoluvlastní tureckého výrobce autobusů Temsa, sídlícího ve městě Adana, které zemětřesení také poškodilo. „Areál továrny, jenž nebyl poškozen, nabízí přístřeší a nezbytnou pomoc zaměstnancům a jejich rodinám, které přišly o své domovy,“ uvedla PPF.

Pomoc ve výši milionu korun ve prospěch neziskové organizaci ADRA, která pomáhá zajišťovat přístřeší a okamžitou pomoc lidem, jež zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou, schválila Nadace ČEZ. Energetická skupina v Turecku spoluvlastní společnosti Akenerji a Akcez, které provozují vodní a paroplynové elektrárny v regionu zasaženém zemětřesením. „Náš tamní společný podnik poskytuje rodinám našich zaměstnanců ze zasažené oblasti materiální pomoc a náhradní ubytování,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Nadace ČEZ také vyhlásila zaměstnaneckou sbírku, která potrvá do konce února. Vybranou částku ČEZ zdvojnásobí.

Veřejnou sbírku na pomoci lidem postiženým zemětřesením vyhlásil v pátek také softwarový startup Ataccama. Sbírka poběží do konce února. Firma slibuje zdvojnásobit vybrané dary až do výše 21 tisíc eur (zhruba 500 tisíc korun). Výslednou sumu pak předá Člověku v tísni.

Vyšší desítky milionů korun se už podařilo vybrat tuzemským neziskovým organizacím ve veřejných sbírkách. Člověku v tísni už lidé podle údajů z pátečního rána poslali 51 milionů korun. Charita ČR dosud získala přes 7,5 milionu korun, organizace ADRA vybrala 4,6 milionu korun.

Turecko a Sýrii zasáhla v pondělí dvě po sobě jdoucí zemětřesení o síle až 7,8 stupně. Zemětřesení postihlo oblast, kterou obývá 13,5 milionu lidí. Počet obětí na obou stranách hranice už přesáhl 23 tisíc, zraněné jsou desítky tisíc lidí. Jen v Turecku se při zemětřesení zřítilo 6500 budov a mnoho dalších je poškozeno. Záchranné práce i život těch, kteří přišli o střechu nad hlavou, komplikuje chladné počasí.