Český průmysl stagnuje už několikátý měsíc v řadě, automobilky silně brzdí

Škoda Auto Vrchlabí

Škoda Auto Vrchlabí Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Český průmysl přešel v únoru do meziročního poklesu o 0,3 procenta z lednového revidovaného růstu o 1,2 procenta. Stále ho brzdí především výroba aut, jejíž problémy se projevují i v navazujících odvětvích. V meziměsíčním srovnání se průmyslová produkce snížila o 2,4 procenta, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční výsledky českého průmyslu se v posledních měsících pohybují na úzké hranici mezi růstem a klesáním. V listopadu rostl o 1,3 procenta, v prosinci klesl o 1,6 procenta, v lednu pak rostl o 1,2 procenta. „Průmyslová produkce již několikátý měsíc v řadě v podstatě stagnuje. Ve většině odvětví výroba mírně rostla, v automobilovém průmyslu zůstala v poklesu,“ uvedl ředitel statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Automobilový průmysl si v únoru proti loňskému roku pohoršil o 9,3 procenta. Potýká se například s přetrvávajícím nedostatkem dílů. „Vliv problémů u výrobců automobilů se v únoru opět projevil i v navazujících odvětvích, například výrobě pryžových a plastových výrobků,“ sdělila vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu

Video placeholde
Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu • Videohub

S tím souvisí i propad zahraničního obchodu, který hlavně kvůli slabšímu vývozu automobilů skončil v únoru schodkem 4,4 miliardy korun, což byl o 25,7 miliardy korun horší výsledek než ve stejném měsíci před rokem. 

Zrychluje naopak stavebnictví. To v únoru zrychlilo meziroční růst na 18,9 procenta z lednových 6,4 procenta. Dvouciferným tempem rostla stavební produkce naposledy v březnu 2019. „K výbornému výsledku kromě jiného přispěla nízká srovnávací základna a příznivé počasí. Rychleji rostla produkce na inženýrských stavbách a tahounem byly větší firmy," uvedl Matějka.