Českým vynálezcům usnadní žádosti o patent nový institut

Úřad patentového vlastnictví

Úřad patentového vlastnictví Zdroj: UPV

Čeští vynálezci se už brzy dočkají novinky, díky které budou moci snáze chránit technické inovace v zahraničí. Řeč je o takzvaném Visegrádském patentovém institutu, projektu patentových úřadů zemí V4, jehož prostřednictvím bude možné zahájit patentové řízení u různých světových patentových úřadů, avšak v rodném jazyce.

Visegrádský patentový institut (VPI) vznikl v prosinci loňského roku a je výsledkem spolupráce národních úřadů průmyslového vlastnictví zemí V4. VPI bude plnit úkoly orgánu pro mezinárodní rešerši a mezinárodní předběžný průzkum podle Smlouvy o patentové spolupráci.

„VPI zajistí exportně orientovaným podnikům z regionu mezinárodní patentovou rešerši téměř za polovinu ceny v porovnání s přiděleným orgánem pro mezinárodní rešerše, kterým je Evropský patentový úřad,“ tvrdí předseda Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) Josef Kratochvíl.

Podle Kratochvíla budou moci zájemci k VPI podávat své žádosti k mezinárodní rešerši už od července letošního roku. Významnou výhodou pro české přihlašovatele prý pak je fakt, že je možné komunikovat s VPI v češtině, což například při jednání s Evropským patentovým úřadem nelze.

Jedno podání do 148 zemí

Díky Smlouvě o patentové spolupráci (PCT) mohou vynálezci usilovat o zahraniční patentovou ochranu současně ve více zemích. Doteď ji podepsalo 148 zemí včetně Česka. Podání jedné přihlášky podle PCT, v jednom jazyce a s jednou sadou poplatků má právní účinnost ve všech smluvních zemích, navíc se tím výrazně snižují počáteční transakční náklady spojené s podáním samostatných přihlášek u jednotlivých patentových úřadů.

„Pouhým podáním této přihlášky se výrazně zvyšují šance, že vás v 30měsíční ochranné lhůtě, kdy máte na vaše technické řešení exkluzivitu, osloví potenciální investor nebo kupec. Firmy jsou často ochotny za nemalé sumy odkoupit řešení již ve fázi patentové přihlášky,“ dodává předseda ÚPV Kratochvíl s tím, že v zahraničí jde o standardní praxi. VPI využije stávající kapacity národních patentových úřadů zemí Visegrádské skupiny, nezatíží tedy nijak jejich státní rozpočet.

Vědci získali patent na sloučeniny zlata účinné proti nádorům