CETIN se odstěhuje ze svého žižkovského sídla, přestává firmě vyhovovat

Telekomunikační firma Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) se chce přibližně za rok odstěhovat ze sídla v Olšanské ulici na pražském Žižkově.

Telekomunikační firma Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) se chce přibližně za rok odstěhovat ze sídla v Olšanské ulici na pražském Žižkově. Zdroj: ctk

Telekomunikační firma Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) se chce přibližně za rok odstěhovat ze sídla v Olšanské ulici na pražském Žižkově. Opustit chce nejen administrativní budovu, ale i technologický komplex včetně vysílací věže, která je jednou z dominant Prahy 3.

„Budova nám nevyhovuje jak z technologického, tak ekonomického hlediska. I v souvislosti s oznámenými investicemi do modernizace naší sítě hledáme především efektivnější řešení pro umístění a provoz technologií,“ řekla mluvčí společnosti Tereza Gáliková. Podle ní zatím není jasné, kam se CETIN přestěhuje, ani co s budovami v Olšanské dál bude.

CETIN vznikl loni v červnu vyčleněním pevných a mobilních sítí a datových center od O2 a v rámci rozdělení získal i budovy v Olšanské ulici. Jeho 100procentním vlastníkem je po vytěsnění menšinových akcionářů investiční skupina PPF. CETIN se profiluje jako velkoobchodní poskytovatel telekomunikační infrastruktury pro ostatní operátory a PPF jej označuje jako svou strategickou investici, na rozdíl od O2.

Tzv. Ústřední telekomunikační budova se 78 metrů vysokou věží se širokým ochozem byla dokončena v roce 1980 a vyšla na 1,5 miliardy tehdejších československých korun.

V době otevření to byla co do objemu obestavěného prostoru největší budova v Praze. Vedle kanceláří jsou v ní klíčové technologie pro provoz sítě pevných linek a mobilních sítí včetně dohledových center, ústředen a dalších pracovišť.

Pozemky kolem Olšanské ulice jsou již několik let v hledáčku developerů. Směrem k vrchu Parukářka vyrostl bytový komplex Central Park, na druhé straně, hned vedle budov CETIN, staví bytové domy Central Group.

CETIN spravuje a provozuje největší telekomunikační síť pokrývající celé území České republiky. Pokrývá 99,6 procenta populace mixem mobilních technologií GSM, UMTS, LTE a CDMA, které šíří bezmála 6000 základnových stanic, a prostřednictvím fixních technologií SDH, WDM, Ethernet a IP.

Jeho síť zahrnuje 20 milionů kilometrů párů metalických kabelů a spojuje téměř všechny domácnosti a podniky. Vlastní i 38 tisíc kilometrů optických kabelů.