Chaloupka stále uniká stíhání, výbor debatu opět přerušil

Otto Chaloupka

Otto Chaloupka Zdroj: ottochaloupka.cz

Sněmovní mandátový a imunitní výbor opět přerušil debatu o případném vydání poslance Otto Chaloupky (VV) k trestnímu stíhání. Policie ho podezírá z přijímání úplatku.

Chaloupka před výborem zopakoval, že se cítí nevinen, výbor chce od policie některé další údaje. O doporučení sněmovně, zda má poslance vydat, nebo ne, rozhodne výbor 6. června, řekl jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Chaloupka se před novináři nechtěl k věci vyjádřit a odkázal na písemné stanovisko. V kauze jde o to, že jeho bývalý asistent Vratislav Vařejka mu musel vracet část peněz, které dostával od sněmovny za svou práci. Chaloupka uvádí, že šlo o domluvu a peníze sloužily na předvolební kampaň.

„Bohužel vnímám jako velmi pravděpodobné, že Vařejka měl od počátku naší spolupráce v úmyslu zdiskreditovat mojí osobu, neboť si zřejmě již od našeho prvního setkání pořizoval nahrávky všech našich rozhovorů,“ stojí v Chaloupkově stanovisku. Zveřejněné části nahrávek podle něho neposkytují přesný obraz událostí.

Podle Sobotky chce policie stíhat i Vařejku. Vařejku prý kriminalisté podezírají z poskytování úplatku. Policie soudí, že musel Chaloupkovi dávat část peněz kvůli tomu, aby mohl dál pracovat jako jeho asistent.

Chaloupka při nedávném hlasování dal vládě Petra Nečase důvěru, spolu s ním ji podpořilo dohromady 105 poslanců. Jistých má přitom koaliční kabinet jen 100 hlasů, zbytek tvoří poslanci Věcí veřejných a nezařazení Michal Doktor a Pavel Bém, kteří byli zvoleni za občanské demokraty.