Chovanec: Další zařízení pro uprchlíky nejsou zatím potřeba

Ministr vnitra Milan Chovanec v pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí

Ministr vnitra Milan Chovanec v pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí Zdroj: ctk/ap

Další zařízení pro uprchlíky v České republice zatím nejsou potřeba, současná kapacita je dostatečná. Při návštěvě Pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku to řekl ministr vnitra Milan Chovanec.

Podle ministra je ve střediscích v Kostelci nad Orlicí a Havířově, kde jsou lidé, kteří již požádali o azyl, nyní volných 200 míst. Detenční zařízení v současnosti mají kapacitu 1500 míst, obsazeno je 109 z nich. „Zatím to vypadá, že bude rozhodující jaro letošního roku. Pokud by se zhoršila tato migrační krize, tak by byla tato zařízení potřeba. Pevně doufám, že se na jaře ukáže, že Turecko za peníze, které si dohodlo s Evropskou komisí, tu vlnu přibrzdí. Budeme samozřejmě moudřejší v březnu, dubnu letošního roku,“ řekl Chovanec.

V Pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí, které v areálu bývalých kasáren funguje od roku 2001 a má kapacitu pro 275 lidí, je k dnešnímu dni 134 žadatelů o azyl. Ředitelka střediska Ivana Vyhnálková dnes novinářům řekla, že nejčastěji jsou to lidé z Ukrajiny, Ruska či Kuby. Například ze Sýrie jsou v zařízení tři žadatelé o azyl.

Osm tisíc za rok

Cizinci, kteří nepožádají o azyl, končí v zajišťovacích zařízeních pro cizince ve Vyšních Lhotách, Drahonicích a Bělé pod Bezdězem. Ministerstvo také chtělo letos otevřít detenční zařízení v Balkové na Plzeňsku, které jako rezervní objekt mělo nahradit zařízení v Drahonicích. „Balková je zakonzervovaná, zatím otevřená nebude,“ řekl Chovanec.

Cizinecká policie v druhé polovině prosince informovala, že česká policie za prvních jedenáct měsíců zadržela v zemi 8175 nelegálně pobývajících cizinců, což bylo meziročně o 3799 více. Nejčastěji policisté zadrželi občany Sýrie, následovali Ukrajinci, Afghánci, Kuvajťané a Iráčané.