Chvojka: Eroze klubu ČSSD pokračovat nebude. Chovancovi postih nehrozí

Jan Chvojka

Jan Chvojka Zdroj: Jiří Koťátko, E15

Jan Chvojka
Jan Chvojka
Jan Chvojka
4
Fotogalerie

Z patnácti poslanců sociální demokracie dnes v Poslanecké sněmovně chybí Milan Chovanec. Podle něj je v zásadním konfliktu s jeho svědomím, aby umožnil vznik vlády, kde ČSSD „hraje roli fíkového listu“. Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka říká, že žádný postih Chovancovi nehrozí.

Právě dnes, kdy Poslanecká sněmovna hlasuje o vyslovení důvěry vládě ANO a ČSSD, už jeden z patnácti poslanců vaší strany nedorazil. Co říkáte jako šéf klubu na rozhodnutí Milana Chovance nepodpořit koaliční kabinet?

Samozřejmě mě to mrzí. Říkal jsem, že klub bude hlasovat jednotně jako jeden muž a jedna žena. Počítal jsem se všemi patnácti hlasy. Nicméně chybí pouhý jeden hlas.

Jak vnímáte jeho vysvětlení? Souhlasíte s ním v něčem?

Pan Chovanec dával dlouhodobě najevo, že se vznikající vládou a premiérem Babišem má problém. Předpokládám, že se rozhodoval podle ústavy, tedy podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. S tím se nedá nic dělat.

Hrozí mu nějaký postih od sociální demokracie?

Určitě ne, ať už od klubu nebo strany jako takové. Nebudeme ho vylučovat, nijak sankcionovat. Bereme to na vědomí, respektujeme právo na jeho názor.

Bude možné se na jeho hlas při schvalování vládních předloh spoléhat?

Předpokládám, že i když dnes nezvedne pro důvěru vládě ruku, protože ve sněmovně není, tak pro vládní zákony hlasovat bude.

Co další tři poslanci ČSSD, kteří mají ke spojenectví s ANO výhrady, tedy Alena Gajdůšková, Lubomír Zaorálek a Ondřej Veselý?

Každý poslanec včetně mě má nějaký větší či menší problém se vznikající vládou. Koneckonců i já jsem otevřeně říkal, že koalice s ANO má spoustu plusů, ale i minusů. Platí nicméně, že nakonec převážil názor, že kladné věci převažují, takže paní Gajdůšková a pánové Zaorálek a Veselý vládu podpoří.

Přesto ale nelze vyloučit, že eroze vašeho klubu může pokračovat…

Myslím, že ne. Eroze klubu se neobávám. Nevím o žádném jiném poslanci kromě pana Chovance, který by dnes nehlasoval pro vznikající vládu.