Církevní restituce mění pozemkový úřad, který čeká na nového šéfa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Petr Horky

Státní pozemkový úřad (SPÚ) čekají ode dneška velké změny, které vyvrcholí i příchodem nového šéfa. Dnešním totiž vstupuje v platnost nové organizační schéma úřadu, jenž vznikl loni na začátku roku sloučením bývalého Pozemkového fondu ČR a pozemkových úřadů. Do konce týdne pak státní instituce hodlá vyhlásit výběrové řízení na nového šéfa.

„Povinnosti a úkoly, které souvisejí s rozšířením agendy SPÚ po sloučení obou bývalých úřadů, jsou natolik široké, že reorganizaci vidím jako nezbytný krok ke zvýšení efektivity úřadu,“ uvedl pověřený ředitel instituce Martin Vrba. Úřad zároveň jedná s ministerstvem zemědělství o navýšení počtu zaměstnanců, jasno by mělo být v řádu týdnů.

Hlavní změna spočívá ve zřízení dvou nových úseků náměstků ústředního ředitele SPÚ. Vytvoření prvního z nich - Úseku majetkového vyrovnání a privatizace - si podle Vrby vyžádaly církevní restituce a potřeba vyšší kontroly nad vydávaným majetkem. Jeho vedením byl pověřen Vojtěch Weis. Úsek řízení krajských pozemkových úřadů povede dosavadní ředitel stejnojmenného odboru Petr Lázňovský, který bude současně vykonávat i funkci prvního náměstka ústředního ředitele SPÚ. Podle dřívějších dohod totiž dostanou církve v rámci restitucí nemovitosti včetně pozemků za 75 miliard korun a finanční náhrady 59 miliard. ČSSD a ANO se ale s církvemi snaží o snížení celkové částky.

Bývalý šéf úřadu měl prý vazby na Rittiga

Ministerstvo zemědělství zároveň ještě do pátku vyhlásí výběrové řízení na nového šéfa. Dosavadního ředitele Petra Šťovíčka odvolal nový ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) na konci února. Důvodem byl prý fakt, že Šťovíček nedokázal uspokojivě vysvětlit, proč se zúčastnil narozeninové oslavy vlivného lobbisty Iva Rittiga stíhaného v kauze údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik a proč mu jako dar přinesl obraz, na němž je Rittig spodobněn jako bůh Zeus. Jurečka poté vedením úřadu na dočasnou dobu pověřil právě Vrbu.