Církve vyzvaly vládu k rychlejšímu řešení necírkevních restitucí

Těžba v lesích u Hoštic

Těžba v lesích u Hoštic Zdroj: Biskupstvi ceskobudejovicke

Církve vyzvaly vládu k rychlejšímu řešení případů ostatních restituentů. Problémem jsou podle církví nedokončené restituce zemědělské půdy. Uvedl to mluvčí České biskupské konference (ČBK) František Jemelka. Restituenti mohou podle údajů státu ještě nárokovat až 300 tisíc hektarů zemědělské půdy. V rámci církevních restitucí by podle dřívějších odhadů úřadů mohl stát vrátit 30 tisíc hektarů zemědělské půdy.

„Naše situace, tedy vydávání historického církevního majetku v rámci částečného majetkového narovnání, se již naštěstí řeší, ale stát by měl v tomto pamatovat i na ty, kteří na spravedlivá řešení stále čekají,“ píše se ve společném prohlášení ČBK, Ekumenické rady církví v ČR a Federace židovských obcí v ČR.

Vláda by se podle církví měla zasadit o vyřešení „dlouhotrvajícího problému nedokončeného procesu zemědělských restitucí“. „Pro nemálo původních vlastníků komunistickými vládami zabaveného majetku trvá již od 90. let 20. století. Tito lidé jsou navíc v některých případech oběťmi protiprávního jednání nástupců JZD, což jen prohlubuje jejich nedůvěru k dění ve společnosti,“ uvádějí zástupci církví a náboženských obcí.

Od roku 2006 podává stát takzvané restituční nabídky, v nichž nabízí náhradní pozemky restituentům, kterým nemohla být komunistickým režimem vyvlastněná půda vrácena v restitucích z objektivních důvodů. Takto se však daří udat pouze necelou pětinu pozemků.

Sněmovna podpořila omezení vydávání zemědělské půdy

Sněmovna tento týden podpořila vládní novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ), která má výrazně omezit vydávání státní zemědělské půdy. Státu totiž nyní schází půda právě na dokončení restitucí, ale třeba i na případnou směnu kvůli stavbám dálnic či protipovodňových hrází. Zbývající restituenti, kteří mají nárok až na 300 tisíc hektarů půdy, by měli být vyplaceni. Dostat mají zhruba půl miliardy korun.

V roce 2012 byl přijat zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Podle zákona mají církve dostat nemovitý majetek v hodnotě asi 75 miliard korun a během 30 let také 59 miliard za majetek, který nemůže být vydán. Církve po přijetí zákona požádaly o vydání zhruba 112 tisíc pozemků. SPÚ podle údajů z července zatím schválil dohody o vydání 24.806 pozemků o výměře 16.853 ha. Státní podnik Lesy ČR uzavřel dohody na vydání 16.357 pozemků o výměře 72.863 ha. Jak velkou část výměry ze schválených dohod tvoří zemědělská půda, úřady neuvedly, ale podle odhadů uváděných před zahájením restitucí, by mohly mít církve nárok na 30 tisíc hektarů.