Cizinecká policie vytvoři mobilní jednotku, 181 lidí má posílit ochranu hranic

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) získal souhlas vlády pro vytvoření mobilní jednotky cizinecké policie. Nová jednotka o 181 lidech má být schopna okamžitě reagovat na vývoj v oblasti nelegální migrace a zajišťovat v této souvislosti jak veřejný pořádek, tak i ochranu hranic. V případě potřeby má také působit v detenčních zařízeních pro cizince. Opatření má podle ministerstva prohloubit připravenost české policie na rizika spojená s možnou migrační vlnou.

Mobilní jednotka má sídlit v Praze, Brně, Ostravě a Pardubicích. Celkově v ní bude 181 policistů. Podle ministerstva vnitra její vznik nijak nezatíží státní rozpočet, protože 170 tabulkových míst získá z detenčního zařízení Zastávka u Brna, které doposud nebylo zprovozněno, a zbylých 11 ze zařízení v Bělé - Jezové.

Část příslušníků jednotky chce policie získat v rámci náborové kampaně, zbylou část obsadí policisté, kteří se už nyní nelegální migraci věnují. Při výběru členů jednotky hodlá vnitro klást důraz i na jazykové znalosti.

Kromě zajištění bezpečnosti, veřejného pořádku a ochrany českých hranic má být totiž jednotka připravena i k okamžitému vyslání do zahraničí kvůli ochraně vnější schengenské hranice. Mezi její další úkoly má patřit odhalování a zabraňování terorismu a organizovanému zločinu nebo poskytování pomoci při likvidaci následků katastrof a živelných událostí.