Co týden dá: Nokia představí aparáty s Windows Phone

ilustrační foto

ilustrační foto

Z vězení by měl být dnes propuštěn čínský právník Kao Č’šeng, který odhalil mezinárodnímu společenství rozsáhlou genocidu čínské vlády proti praktikujícím Falun Gongu (duchovní směr obsahující principy buddhismu a taoismu). Zveřejnil výpovědi obětí mučení v čínských vězeních a pracovních táborech v otevřených dopisech čínskému prezidentovi Chu Ťin-tchaovi a shromáždil důkazy ke třem tisícům úmrtí v důsledku mučení.

„Vyzývám mezinárodní společenství, aby neustále sledovalo Kaův případ. Ať je v bezpečí a na svobodě, ať se naše rodina sejde,“ vzkázala mezinárodnímu společenství Kaova žena Geng He, která s pomocí OSN uprchla se svými dětmi z Číny do Spojených států.

úterý

ČEZ zveřejní výsledky svého hospodaření za první pololetí letošního roku. V prvním letošním čtvrtletí přitom dosáhl čistého zisku 17,23 miliardy. Šlo tak o meziroční pokles o 1,7 procenta. Analytici přitom očekávali pokles až o deset procent, když společnosti předpovídali zisk za první čtvrtletí v rozmezí 15,4 až 16 miliard korun. V prvním čtvrtletí loňského roku vykázal ČEZ zisk 17,4 miliardy korun. Představenstvo ČEZ navrhlo dividendu ze zisku loňského roku ve výši 50 korun hrubého za akcii.

středa

Při příležitosti herního festivalu GamesCom v německém Kolíně nad Rýnem představí finská Nokia telefony se systémem Windows Phone. Především jde o telefon s kódovým označením Sea Ray, což je upravená Nokia N9 se systémem Windows Phone 7.5 . V minulosti se spekulovalo o tom, že by tu Nokia představila i další novinky se systémem Windows Phone, netrpělivě je očekávaný zejména smartphone s výsuvnou QWERTY klávesnicí, kterých zatím mezi telefony s mobilními Windows není mnoho.

čtvrtek

Na tento den vyhlášený prodej státních dluhopisů se rozhodlo španělské ministerstvo financí zrušit. Upozornilo, že tento krok nesouvisí se současnými výkyvy na finančních trzích, a dodalo, že stále s vydáním nových pětiletých dluhopisů počítá na začátku září.