Co týden dá: Svět si připomene deset let od 11. září

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/ALEX FUCHS

Výkonná rada Teplárenského sdružení bude dnes jednat o jmenování expremiéra Mirka Topolánka svým předsedou. Ten je horkým kandidátem nejen díky svým kontaktům z politiky, ale také protože obor energetiky je mu velmi blízký. V současnosti působí Topolánek ve funkci ředitele společnosti VAE Controls Group se zaměřením na energetiku a infrastrukturu. V této firmě chce zůstat i po případném nástupu do čela Teplárenského sdružení.

úterý

Začíná schůze parlamentu, na níž mají poslanci vládních stran završit reformní úsilí kabinetu. Na programu bude schválení zdravotnické a důchodové reformy a změny v penzijním připojištění. Poslanci by se také měli zabývat zákony vetovanými a vrácenými prezidentem a Senátem.

středa

Lidé budou mít opět možnost přispět do celonárodní charitativní sbírky pro nevidomé Den, kdy září Světlušky, pořádané Nadačním fondem Českého rozhlasu. Devátý ročník sbírky podpoří i řada známých osobností.

čtvrtek

Zasedá Rada guvernérů Evropské centrální banky a bude se zabývat měnovou politikou.

pátek

Soud v Německu rozhodne o stížnosti americké společnosti Apple, která obvinila svého konkurenta Samsung, že okopíroval její počítačový tablet iPad. Do té doby nesmí Samsung svůj tablet Galaxy Tab prodávat. Na důležitém veletrhu spotřební elektroniky IFA v Berlíně, který skončil ve středu, tak byl Samsung v nezáviděníhodné pozici firmy podezřelé, že krade nápady jiných.

sobota

Začíná mistrovství Evropy ve volejbalu mužů, které společně s Rakouskem pořádá i Česká republika. Základní skupiny se hrají ve Vídni, Innsbrucku, Praze a Karlových Varech (tady bude hrát český tým) a finále turnaje se uskuteční 18. září ve Vídni.

neděle

U příležitosti 10. výročí teroristických útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon, při nichž zahynuly téměř tři tisíce lidí, bude slavnostně odhalen památník Světového obchodního centra. Vzpomínat se bude i v Česku, k uctění památky obětí se koná několik pietních shromáždění za účasti politiků i umělců.