ČSOB loni vydělala necelých 14 miliard. Banku od května povede nový šéf

ČSOB

ČSOB Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Československé obchodní bance loni klesl čistý zisk o 11 procent na 13,7 miliardy korun. Bance se podařilo navýšit objem poskytnutých úvěrů o sedm procent na 508,5 miliardy korun. Bez zahrnutí vlivu prodeje podílu v ČSOB Pojišťovně koncem roku 2012 nicméně bance klesl zisk pouze o tři procenta.

„Po obchodní stránce byl pro ČSOB rok 2013 velice úspěšný. Dosáhli jsme silného růstu jak vkladů, tak úvěrů i spravovaných aktiv,“ okomentoval výsledky banky vrchní ředitel pro oblast Vztahy s klienty Marek Ditz. Objem vkladů v bance vzrostl o pět procent na 660,3 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost skupiny ČSOB činila ke konci prosince šestnáct procent.

Výsledky ČSOB, které ráno zveřejnila mateřská KBC a podle kterých loni klesl konsolidovaný zisk po zdanění na 554 milionů eur (cca 15,2 miliardy Kč), jsou spočítány podle odlišné metodiky KBC.

ČSOB souběžně oznámila, že jejího dosavadního šéfa Pavla Kavánka vystřídá ve funkci k 1. květnu člen výkonného výboru mateřské KBC Group John Hollows, který doposud zodpovídal za řízení rizik. Kavánek ke stejnému datu nahradí Jana Švejnara v pozici šéfa dozorčí rady ČSOB.

V samotném čtvrtém čtvrtletí zisk banky mírně stoupl na 119 milionů eur ze 114 milionů eur ve stejném období 2012. Ve třetím čtvrtletí však zisk činil až 157 milionů eur. Generální ředitel KBC Johan Thijs v prohlášení uvedl, že v posledních třech měsících měla na výsledky dopad slabší koruna. K poklesu ve srovnání se třetím čtvrtletí přispěly rovněž nižší čisté příjmy z úroků.

Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, ČSOB Penzijní fond Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna a ČSOB Leasing.

Mezinárodní bankovní a pojišťovací skupina KBC aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Kavánek odchází z čela ČSOB