ČSSD je málo levicová, špatně opisuje náš program, říká komunista Filip

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip Zdroj: Michael Tomeš, E15

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip
Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip
Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip
Předseda KSČM Vojtěch Filip
Předseda KSČM Vojtěch Filip
13
Fotogalerie

Sociální demokracie se pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky vzdala levicové politiky a rezignovala na své předvolební sliby. V komentáři ke sjezdu sociální demokracie, který se konal v závěru minulého týdne v Brně, to dnes uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Situaci považuje Filip za šanci pro komunistickou stranu a její program, který je podle něj jasný, reálný a realistický.

Sobotka se podle Filipa vzdal levicové a solidaristické politiky, podobně jako v minulosti jeho poradce a někdejší premiér Vladimír Špidla. "A nehodlá se k ní vracet. Pokud snad byly patrné nějaké snahy ze strany ČSSD a jejího naplňování levicové politiky, šlo velmi často o špatné opisování našeho programu," míní Filip.

Situace je velkou šancí pro KSČM, dodal. "Na jednu stranu mě mrzí, že z politické scény se vytrácí jedna ze zásadních levicových stran. Širší levice tak dostává 'na frak'. Naštěstí pro občany naší země, a nejen pro levicové voliče, je zde KSČM," uvedl. Komunisté mají podle něj jasný a propracovaný program.

Sjezd sociální demokracie, během něhož obhájili funkce všichni členové nejužšího vedení, kteří o něj nadále usilovali, vedl podle Filipa jen ke kosmetickým změnám. "Byl to souboj bez utkání, ale utkání se ani neočekávalo. Dokonce nešlo ani o souboj idejí, ale i to se dalo předpokládat," uvedl.

ČSSD podle Filipa kvůli udržení moci zcela rezignovala na své předvolební sliby. "A vlastní program, který se jako téměř vždy stal jen kusem papíru," řekl. Straně vyčetl zejména to, že se nesnaží zvrátit církevní restituce. Kritizuje i Sobotkovu zahraniční politiku, která podle něj realizuje myšlenky německé kancléřky Angely Merkelové.

Video placeholde
Znovuzvolený Sobotka na sjezdu: Zákaz vlády s komunisty jsme nezrušili • Marcel Mihalík, Václav Lang, Jan Jedlička