ČSSD mírně ztratila, v preferencích ale dál jasně vede

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: profimedia.cz

Volby do sněmovny by v únoru vyhráli sociální demokraté, kteří si ale od ledna pohoršili o 1,5 procentního bodu na 32,5 procenta. Druhá ODS si naopak udržela podporu ve výši 23,5 procenta. Komunisti s hlasy 15,5 procenta lidí přeskočili TOP 09, která má 14 procent. Žádná jiná strana by se teď do dolní parlamentní komory podle výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) nedostala.

Lidovcům by dala hlas čtyři procenta voličů, Věcem veřejným 3,5 procenta a Straně zelených tři procenta. Je ale nutné počítat se statistickou chybou, která se pohybuje kolem 1,5 procenta u menších stran a u větších stran kolem 2,5 procenta.

Volební model (únor 2012)Volební model (únor 2012) | CVVMZdroj: CVVM

Největší podporu v rámci stranických preferencí, které zahrnují i odpovědi těch, kteří by volit nešli, dostala rovněž ČSSD, a to 22 procent. ODS podpořilo 13,5 procenta občanů, KSČM deset procent a TOP 09 devět procent.

Voleb by se nyní podle průzkumu zúčastnilo 57 procent občanů, osm procent není ještě rozhodnuto. Volební účast by tak byla nižší než u parlamentních voleb v květnu 2010, kdy k urnám přišlo 62,6 procenta lidí.