ČSSD na eurokomisaře navrhuje exministra Mertlíka. Nemá zkušenosti, kontruje Babiš

Pavel Mertlík

Pavel Mertlík Zdroj: Profimedia.cz

Sociální demokracie nominuje na eurokomisaře bývalého ministra financí Pavla Mertlíka. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by tak Česko získalo důležitější kompetenci, než má dnes. Sobotka se zároveň vymezil proti možnému kandidátovi na eurokomisaře za ANO Pavlu Teličkovi. Podle Sobotky by Teličkovi mohlo uškodit, že dříve v Bruselu působil jako lobbista. Mertlíka pro změnu kritizuje vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Třiapadesátiletý Mertlík je nyní rektorem soukromého Bankovního institutu. „Rádi bychom měli komisaře, který bude zaměřen na některou z důležitých, například ekonomických kompetencí, což by pro pozici ČR a její prestiž bylo nepochybně významnější,“ uvedl Sobotka. Současný český eurokomisař Štefan Füle má na starosti rozšíření unie.

Sobotka: Teličkova minulost lobbisty by mohla být problém

Sociální demokracie zatím nevyjednávala o podpoře Mertlíka s koaličními partnery. Hnutí ANO preferuje lídra své kandidátky a bývalého eurokomisaře Teličku. Jeho nominace by ale podle Sobotky mohla být problematická. „Je velmi obtížné stát se z evropského lobbisty eurokomisařem. To by mohlo být vnímáno jako silný konflikt zájmů, proto nabízíme jiného kandidáta,“ uvedl Sobotka.

Pro to, jakého kandidáta nakonec Česká republika navrhne, bude podle ministerského předsedy důležité také to, jakou podporu bude mít v Evropském parlamentu, který kandidáty na členy Evropské komise schvaluje. „Jestli bude pokračovat spolupráce sociálních a křesťanských demokratů, ti tam mají většinu a tato rozhoduje o tom, kdo získá podporu,“ poznamenal Sobotka. O podpoře chce sociální demokracie po evropských volbách vyjednávat se šéfy jednotlivých parlamentních frakcí.

Babiš: Rozhodnou volby

Babiš chce, aby o tom, kdo bude kandidátem na člena Evropské komise, rozhodly volby. Podle posledních průzkumů má ANO vyšší preference než ČSSD a mohlo by evropské volby vyhrát. Na dotaz, zda ANO bude prosazovat svého kandidáta, pokud získá více hlasů než ČSSD, Babiš řekl: „Určitě ano, pokud neuspějeme, nemůžeme si nárokovat to místo.“

Telička by podle Babiše zastupoval v Bruselu zájmy českého státu. „Pokud úspěšně reprezentoval české a zahraniční firmy v Bruselu, úspěšně vyjednával vstup (ČR do unie), tak si myslím, že ze všech kandidátů do EP je na tom nejlépe,“ podotkl. Podle vicepremiéra byl Mertlík ministrem v době, kdy Česko nebylo v unii. „Neví, jak to v Bruselu funguje. V porovnání s naším kandidátem to není dobrý kandidát,“ řekl Babiš.

Lidovecký předseda Pavel Bělobrádek řekl, že v koalici zatím žádné dohody o kandidátovi na eurokomisaře nejsou. „Bývalý pan ministr Mertlík je jistě zajímavé jméno,“ uvedl vicepremiér. Za zkušeného člověka ale označil i Teličku. „Uvidíme, jednání proběhnou, bylo by dobré najít shodu. KDU-ČSL ambici stavět svého kandidáta nemá,“ dodal Bělobrádek.

Pavel Mertlík (53)
Vzdělání: Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE), má titul CSc.

Současná pozice: rektor soukromého Bankovního institutu (od září 2012); člen týmu poradců premiéra Bohuslava Sobotky (od března 2014).
Kariéra: po studiích působil na VŠE; v roce 1989 přešel jako výzkumný pracovník do Ústavu prognózování ČR (do roku 1991); odborný asistent na Fakultě sociálních věd UK; v roce 1995 začal pracovat v Institutu ekonomie ČNB, po jeho zrušení v roce 1998 byl vědeckým pracovníkem Střediska pro integraci ČR do evropské ekonomiky na VŠE; vicepremiér (1998 až 2001) a ministr financí ve vládě Miloše Zemana (červenec 1999 až duben 2001); hlavní ekonom v Raiffeisenbank (do roku 2012); vyučuje na Fakultě sociálních věd.
Stranická příslušnost: ČSSD (od roku 1995); v letech 1981 až 1990 byl členem komunistické strany; v roce 1990 se podílel na vzniku strany Nová levice, která však brzy zanikla.
- Když Mertlík nastupoval do Zemanovy vlády, byl jedním z favoritů premiéra. Ten jej v jeho názorech několikrát podpořil, například ve věci prodeje České spořitelny rakouské Erste Bank. Později se ale začali dostávat do sporů. Mertlík nakonec rezignoval kvůli „malé schopnosti ovlivnit některá zásadní rozhodnutí vlády“ a ztrátě Zemanovy podpory.
- Jako ministr financí kladl důraz hlavně na rychlou privatizaci. Při prosazování svých vizí ale často narážel na nesouhlas nejen politických oponentů, ale i u některých členů vlády. Permanentní byly jeho spory s ministrem obchodu a průmyslu Miroslavem Grégrem (například ve věci privatizace státní podílu ve Škodě Auto či u distributorů energetiky). Kritizoval také Grégrův plán revitalizace průmyslu.
- Nesouhlas sklidil Mertlík například za způsob řešení krize v Investiční a Poštovní bance (IPB). Kvůli této kauze na něj podali trestní oznámení menšinoví akcionáři a předseda parlamentní vyšetřovací komise Miroslav Kalousek, kteří se domnívali, že ministr při převedení IPB na Československou obchodní banku překročil své pravomoci. Trestní oznámení bylo posléze odloženo.
- V letech 2004 až 2006 byl Mertlík prezidentem České společnosti ekonomické.