ČSSD vyslala do prezidentského boje Dienstbiera

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Senátor Jiří Dienstbier získal nominaci ČSSD pro kandidaturu na Hrad. Zvolen byl 107 hlasy, proti hlasovalo 35 členů Ústředního výkonného výboru ČSSD. Protikandidáta Dienstbier neměl, v diskusi před volbou nicméně zaznívalo jméno někdejšího premiéra a šéfa ČSSD Miloše Zemana, který se uchází o funkci prezidenta s vlastní stranou.

„Nebude to kampaň ČSSD, ale kampaň Jiřího Dienstbiera s podporou sociální demokracie,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že sociální demokraté nabídnou zázemí členů, aktivistů i finanční podporu. Co se týče financí, poznamenal Dienstbier, chce kampaň mnohem skromnější než plánovaný finanční limit 40 milionů pro první kolo a 10 milionů pro druhé kolo volby. O přízeň voličů se chce ucházet s vizí moderního sociálního státu, který navíc bude udržovat silnou pozici v Evropě.

Poslanec Stanislav Huml novinářům řekl, že myšlenka podpory Zemana na plénu sice několikrát zazněla, nedostane však větší podporu. Sociální demokraté by ale expremiérovi podle Humla případně dali hlas, kdyby jejich vlastní kandidát Dienstbier nepostoupil do druhého kola klání.

Dienstbiera podporuje Sobotka. „Naším cílem je nabídnout další alternativu pro přímou volbu,“ uvedl k nominaci Sobotka. Dienstbier by podle něj měl být alternativou pro lidi nespokojené s poměry v zemi a usilující o spravedlivou nápravu.

Podle podlance Jaroslava Foldyny ale mladý pražský kandidát zatím neukázal, co v něm je. „Vážím si jeho otce, jeho neznám,“ zdůvodnil Foldyna svůj postoj a postavil proti němu kariéru Zemana, který byl podobně jako Dienstbierův otec Jiří jednou z předních osobností české politiky. Pro Zemana se podle Foldyny vyslovil také například senátor Vladimír Dryml. Ten avizoval, že má pro Zemana deset senátorských podpisů nutných pro nominaci do volby.

Podle nedávného průzkumu agentury Median by v přímé volbě prezidenta nyní měli největší šanci postoupit do druhého kola boje o Hrad bývalý premiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar, který se rozhodl kandidovat bez původně plánované podpory ČSSD. Fischera by podpořila třetina voličů, Švejnara 17,5 procenta. Za nimi by skončil někdejší předseda vlády Zeman s 11 procenty hlasů.