Další šachy s daněmi - Nečas připustil ráznější změny

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Dolní sazba DPH by mohla stoupnout na 19 procent už v roce 2012. V rozhovoru pro dnešní vydání Hospodářských novin (HN), to řekl premiér Petr Nečas (ODS). K rychlejšímu navýšení by vládla sáhla v případě, pokud by česká ekonomika rostla pomaleji, než očekává rozpočet - tedy méně než o 2,5 procenta. To je podle analytiků velmi pravděpodobné. Nad návrhem se rýsuje shoda mezi ODS a TOP 09, Věci veřejné jsou zatím proti.

„Můžeme se bavit o utlumení některých výdajů. A můžeme se bavit i o úpravách na příjmové straně státního rozpočtu, zda nevrátit do hry zvýšení nepřímých daní. Mluvím o zvýšení DPH na 19 procent s úvahou o výjimce pro léky a knihy,“ řekl Nečas.

Deník připomíná, že podle nejnovějších dat je horší vývoj ekonomiky pravděpodobný. Na českém hospodářství se už totiž projevuje německé zpomalení - statistici ve středu revidovali čtvrtletní růst z 2,4 procenta na 2,2 procenta a celoroční růst podle analytiků nepřekročí 1,9 procenta. To by podle HN znamenalo pro státní rozpočet o sedm miliard korun méně.

Premiér později na brífinku ve sněmovně řekl, že změna nepřímých daní je nejlepší cestou, jak zároveň nezabrzdit ekonomický růst. Změna DPH se podle něj logicky nabízí s tím, že výnos bude využit na vyrovnání důchodového účtu. „Nebude to rozpuštěno v kapitolách rozpočtu, ale na snížení strukturálního deficitu, který máme,“ zdůraznil.

Premiér nenavrhuje jen zvýšit DPH, ale také prodej větší části emisních povolenek, které měly firmy jako ČEZ dostat zdarma. „Objem povolenek, které by se prodávaly, by mohl být mezi 25 a 35 procenty,“ řekl Nečas. To by do státní kasy přineslo až 16 miliard korun.

Třetí možností, jak naplnit státní kasu, je podle premiéra zdanění hazardu. Musí se však najít správná mez, aby hazardní firmy z Česka neodešly. „Hazard může být zdrojem vyšších příjmů, ale zdaněné se nesmí přepísknout,“ dodal.

Proti dalšímu zvýšení DPH jsou zatím Věci veřejné

Daň z přidané hodnoty ve výši 19 procent by se zamlouvala i ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Uvedl to dnes ve sněmovně. Chybí ale souhlas třetí vládní strany, tedy Věcí veřejných.

Ministr Kalousek podotkl, že model DPH na 19 procentech s výjimkou na léky, noviny a knihy preferoval už v létě. „To bylo něco, co jsem si přál, pokládal bych to za daleko logičtější. Ale oficiálně to můžeme navrhnout jen tehdy, pokud o tom přesvědčíme třetího koaličního partnera,“ poznamenal. Věci veřejné v létě podobné zvýšení DPH odmítaly.

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka novinářům řekl, že v případě vládního sjednocení DPH budou sociální demokraté prosazovat opětovné zřízení dvou sazeb, kdy ve snížené by byly právě knihy či léky.