Další "výherci" amnestie: zastavena kauza Beny a Tukového průmyslu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Městský soud v Praze zastavil kvůli amnestii prezidenta Václava Klause další trestní stíhání. Tentokrát jde o tři obžalované z kauzy miliardového krácení daní v souvislosti s dovozem pohonných hmot ze Slovenska. Jde o bývalého jednatele firmy Tukový průmysl Martina Pechana, někdejšího jednatele firmy Venturon Investment Leopolda Klimuse a bývalého člena představenstva společnosti Bena Milana Vomelu.

Stát údajně v letech 1997 až 2002 při obchodech slovenské Beny a Tukového průmyslu přišel o víc než 2,6 miliardy korun.

Obžaloba v případu se týká dvou skutků. Na prvním z nich se prý podíleli zástupci společností Bena a Tukový průmysl. Podle žalobců bez vědomí celníků dováželi prostřednictvím produktovodní sítě, kterou provozovala a provozuje státní rafinérská společnost Čepro, ze Slovenska pohonné hmoty a prodávali je.

Druhý skutek se týká obchodů mezi Benou a Tukovým průmyslem Ostrava. Obvinění údajně chtěli na základě fiktivních obchodů s pohonnými hmotami na finančním úřadu vylákat 327,5 milionu korun jako nadměrný odpočet DPH. Částečně prý uspěli, když získali asi 17 milionů.

Státní zástupce Radim Daňhel k případu uvedl, že žalobce podal proti rozhodnutí o zastavení stíhání podnikatelů stížnost. „V takzvané kauze Bena byla Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze doručena dvě usnesení o zastavení trestního stíhání týkající se obviněného Klimuse a obviněných Pechana a Vomely, u kterých Městský soud v Praze dospěl k závěru, že jsou účastni amnestie prezidenta republiky. Obě usnesení byla napadena stížnostmi státního zástupce,“ uvedl Daňhel.

Vomela s Pechanem jsou stíháni již od července 2003, Klimus od roku 2002. V kauze však figurují ještě další lidé. Obžaloba dospěla k soudu loni v únoru, do projednání případu ale zasáhla amnestie. Klaus v jejím rámci nařídil letos v lednu zastavit trestní stíhání trvající déle než osm let se sazbou nižší než deset let vězení.