Dana Hájková: Produktivita především

Výroba tlumičů společnosti KYB v Pardubicích

Výroba tlumičů společnosti KYB v Pardubicích Zdroj: CTK

Produktivita je v poslední době velmi skloňované slovo. Mario Draghi upozorňuje, že uvolněná měnová politika sama nespasí růst v eurozóně a evropské země by se měly postavit čelem ke strukturálním reformám. Minulý týden se téma produktivita znovu otevřelo i v Česku, když o ekonomickém potenciálu České republiky mluvila OECD a guvernér rakouské centrální banky.

OECD na jedné straně českou ekonomiku chválí za celkovou makroekonomickou situaci, na druhé straně zdvíhá prst právě kvůli stagnaci produktivity práce. Proč je růst produktivity tak důležitý? Zaprvé růst produktivity práce je základním předpokladem pro reálný růst mezd. Ač nemusíme být čistí materialisté, výše příjmu má důležité místo ve vnímání kvality života.

Zadruhé česká a většina evropských ekonomik nemohou spoléhat na to, že ekonomický růst bude tažen růstem pracovní síly nebo delší pracovní dobou. Opak je pravdou. Demografický vývoj bude v následujících deseti letech pro ekonomiky nepříznivý zatím jenom mírně, od třicátých let tohoto století začne naplno dopadat stárnutí populace.

Pokud neporoste produktivita, lze očekávat sociální dopady i fiskální problémy. Proto doporučení směřují do oblasti inovací, vědy a výzkumu, spolupráce podniků s vysokými školami, veřejných zakázek a do kvality veřejných služeb. A teď je jen dobře přenést vše do české reality.

Autorka je analytičkou v České spořitelně