Datové schránky se odkládají, živnostníci prý nejsou připraveni

podnikatel - ilustrační foto

podnikatel - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Od ledna si měli všichni živnostníci podle nového zákona povinně zřizovat datové schránky. Kvůli protestům podnikatelů se ale projekt odloží o další rok. S Českou správou sociálního zabezpečení se na tom dohodl ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček.

List papíru s přehledem příjmů, který každoročně provází daňové přiznání, měl od nového roku nahradit elektronický formulář, zaslaný prostřednictvím datové schránky nebo opatřený elektronickým podpisem, jak uvedla Česká televize. Řada živnostníků však používá počítač jen minimálně.

Ministerstvo práce se spolu s ČSSZ rozhodlo zavedení povinných datových schránek ještě o rok odložit. „Po poradě s vrchním ředitelem správy sociálního zabezpečení prodloužíme výjimku OSVČ o rok, to znamená do konce roku 2014,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček.

Živnostníci vesměs rozhodnutí státních úřadů vítají. Práci s počítačem se nebrání, datovým schránkám ale nevěří. Z necelého milionu českých podnikatelů a živnostníků jich datovou schránku využívá jen asi 40 tisíc.

„Zjednodušujeme maximálně život živnostníkům. Na druhou stranu mi není jasné, proč by každý, kdo dělá mikroživnost, ať už je to kadeřnice, či zemědělec, musel mít počítač,“ ptá se Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.