Demonstrace v Českých Budějovicích: Policie zadržela 30 lidí

Demonstrace v Českých Budějovicích

Demonstrace v Českých Budějovicích Zdroj: ctk

Několik stovek lidí se dnes po shromáždění na českobudějovickém náměstí, kde se konal protest proti častým problémům v soužití na sídlišti Máj, vydalo do inkriminované lokality. Policisté se snaží zabránit tomu, aby se dav demonstrantů na sídliště do míst, kde žije početná romská komunita, dostal. Ulicemi Máje pochoduje i řada místních obyvatel, kteří vyjadřují svou nespokojenost s poměry na sídlišti. Záchranná služba musela po střetech ošetřit deset zraněných. Policie zatím zadržela 28 lidí.

Policisté se od začátku pokoušejí dav vytlačit dál od sídliště Máj. Používali k tomu například výstražné granáty neb slzný plyn. Protestující po nich zase házeli kameny a zapálili popelnice. Pochod se zastavil kolem 17:00 v ulici J. Bendy, která leží na kraji sídliště. To už se protestu účastnilo více než tisíc lidí. Po 19:00 se demonstranti přesunuli k nedaleké ulici Ant. Barcala, kde se odpoledne konal happening Romů. Ti však už místo opustili.

Na sídliště vyjel také vůz záchranné služby. Její členové museli ošetřit už sedm lidí. „Jednalo se o lehčí zranění, ale vzhledem k tomu, že situace na Máji je dost vážná, vyšleme na místo ještě jeden náš vůz, jehož posádka bude připravena zasáhnout v případě potřeby,“ řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.

„Naše shromáždění skončilo před 17:00 na českobudějovickém náměstí. To, co se děje v ulicích města, nemá s naší aktivitou nic společného a ani to nemůžeme nijak ovlivnit,“ řekl pořadatel dnešní akce Michal Choura.

Primátor: akci nešlo zabránit

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (OPB) uvedl, že podobné protestní akci, která se konala na náměstí, nemůže město zabránit. „Organizátoři mají pouze oznamovací povinnost, a tu splnili,“ řekl. Fakt, že se shromáždění změnilo v pochod na Máj a následné střety s policisty, primátora překvapil. Podle něj dlouhodobá situace na sídlišti není tak dramatická, jak by se prý mohlo zdát.

Demonstranti v Českých Budějovicích se pokoušejí dostat na sídliště MájDemonstranti v Českých Budějovicích se pokoušejí dostat na sídliště Máj | ctkDemonstranti v Českých Budějovicích se pokoušejí dostat na sídliště Máj

„Čas od času to vybublá v nějaký problém. Ale Máj rozhodně není Chanov nebo jiné problémové sídliště v republice. Všichni víme, že tady žije početná skupina romských spoluobčanů, kteří mají úplně odlišný životní rytmus a chovají se jinak než většinová populace, což samozřejmě rozpaky a napětí vyolává. Ale dlouhodobý brutální konflikt tady neexistuje,“ uvedl Thoma.

Protest reaguje na pouliční potyčku

První problémy dnes nastaly už při protestu na náměstí, když někteří provolávali rasistická hesla. Na sídlišti Máj žije početná skupina Romů a před několika dny tam došlo ke konfliktu, do kterého se postupně zapojilo několik desítek obyvatel. Účastníci shromáždění provolávali hesla jako: „Čechy Čechům“ nebo „černý svině“. Konání protestní shromáždění pořadatelé ohlásili na českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II.

Na sídlišti Máj se dnes po poledni konalo Shromáždění za lepší sousedské vztahy. Pořádalo jej občanské sdružení Konexe společně s místní romskou komunitou. Akce na Máji se účastnilo několik desítek lidí.

Pořadatelé tvrdí, že protestem chtěli jen poukázat na potíže soužití početné komunity sociálně slabších, jejíž většinu tvoří Romové a která na sídlišti žije. Shromáždění je prý reakcí na nedávný incident. „Akce neměla mít žádný rasistický podtext,“ tvrdí Choura.

Klára Samková: Romové jsou zrcadlem budoucích průšvihů