Denně je v České republice ukradeno kolem 25 vozidel. Jak ochránit to vaše?

Zdroj: Vam system

Každý den má více než 25 českých občanů velké nepříjemnosti a komplikace, protože své auto nenašli tam, kde ho zaparkovali - ukradli jim ho. Z jakých důvodů se krádež odehraje? A jak vůz před zloději ochránit?

Zjišťovali jsme, jak vidí tuto skutečnost lidé, kteří do této problematiky vidí nejvíce a řešení těchto událostí se každodenně zabývají. Podle statistik policie ČR je 60 až 70 procent ukradených vozů rozebráno a následně prodáno na náhradní díly. Tímto způsobem pachatel získá nejvyšší možnou peněžitou částku.

Další část kradených aut je za pomoci padělaných dokladů nebo úpravě identifikačních čísel znovu legalizována a navrácena na silnice. Přibližně 10 až 20 procent ukradených aut, z nichž jde u většiny o luxusní značky, typy i cenové kategorie, pak končí "v exportu".

Zloději je přes Polsko vyvážejí především na Ukrajinu a do Ruska.Nejvyšší množství ukradených aut je zaznamenáno u těch, jež disponují pražskou poznávací značkou. Hned v závěsu je Ústecký a Liberecký kraj, dále Středočeský a pak Moravskoslezský.

Vam system

„Za více než 15 let praxe máme velmi mnoho poznatků a bohaté zkušenosti v oblasti zabezpečování vozidel. Slyšeli jsme nespočet příběhů od lidí, kterým už auto ukradli. Bohužel, na Slovensku i v Čechách se velmi málo hovoří o prevenci proti krádeži a přitom investice do nového vozu je vyšší než všechna zabezpečení. Lidé začínají přemýšlet o zabezpečení až ve chvíli, kdy ukradnou vozidlo někomu v rodině, v jejich okolí nebo v nejhorším případě přímo jim. Vozidla se kradou nejčastěji po vlastní ose, zloděj tedy s ukradeným vozem rovnou samostatně odjede. Proto je velmi důležité, aby pachatel nedokázal auto vůbec nastartovat nebo jinak zprovoznit. Vyhledávání vozidla až po jeho odcizení je v dnešní době volně dostupných rušiček signálů ve většině případech neúspěšné." líčí situaci Richard Vamoš, slecialista v oblasti zabezpečení vozidel a majitel společnosti VAM system. 

„Zabezpečovací systém, který na Slovensku vyrábíme již více než 15 let, je odolný vůči originálnímu i náhradnímu načítání klíči, výměně spínací skříňky, každé řídící jednotky nebo palubní desky. K překonání zabezpečení VAM R1 zloději nepomohu nástroje na otevření jakéhokoliv zámku mechanického zabezpečení, přenosné programovací zařízení určené k načtení frekvence, výrobě klíčů a dálkových ovládačů pro všechna vozidla na celém světě, diagnostický přístroj a co je velmi důležité, zloději nepomůže žádná rušička GPS/GPRS/GSM signálu či frekvence.“ dodává pan Vamoš.

Při krádežích vozidel zloději nejčastěji používají tyto techniky:Zrušení kdekoliv ve frekvenčním pásmu GSM, GPS, GPRS apod.

Systém unikátního „Česko-Slovenského“ zabezpečení VAM R1 si můžete prohlédnout i na stránce www.vamsystem.cz.